2023 şirketleri nakitten vurur
Ürünü yerine koyma maliyeti arttı, kârlar vergilere akacak. Enflasyon muhasebesinin şirketlerin ayakta kalması açısından büyük önem taşıdığını aktaran Metin Canoğulları, 2023’ün en önemli konusunun nakit akışı olacağını vurguladı.
Enflasyon etkisindeki etiketlerde tarihi artışların yaşandığı 2022’yi stokları eriterek kapatmaya hazırlanan şirketler, 2023’ü nakit ve üretim maliyeti sorunuyla açmaya hazırlanıyor. Enflasyon muhasebesinin devrede olmadığı 2022 içinde kaydedilen ve büyük artışlar yaşanan kârların önemli bir oranının vergilendirileceğine dikkat çekilirken, ‘nakit akışı’nda saatlik kontrole geçilmesi vurgulanıyor.
PİYASA ZORA GİRER
“Müşteriyi finanse etme dönemi başladı. Bu şirketleri ciddi anlamda zorlayacak diye düşünüyorum” diyen EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları, “Herkesin aylık, haftalık, günlük nakit akım tablosu yapması lazım. Nakit akışının saat başı bile kontrol edilmesi çok önemli çünkü 45 saniye nefes alamazsınız gidersiniz. Nakit böyle bir şey” dedi.
En önemli problemin satılan ürünün yerine yenisinin konulamaması olduğunu kaydeden Canoğulları, bir taraftan enflasyonla mücadele edip bir taraftan enflasyon muhasebesi uygulayabilmek için bir mevzuat değişikliğine gidilebileceğini kaydetti.
Diğer türlü gelecek yıl piyasanın zorlanacağını aktaran Canoğulları, “Özellikle enflasyonist dönemde ortaya çıkan kârın enflasyondan arındırıldıktan sonra vergisinin ödenmesi şirketlerin sermayesinin güçlü kalmasını sağlayacak. Aksi takdirde, zaten zorlanan piyasayı biraz daha zora sokacak. Herkes söylene söylene vergisini öder ancak ertesi sene aynı çarklar çevrilemeyeceği için bu defa kesintiler başlar. Yani ya eleman çıkartmaya gider ya dükkan kapatmaya gider. Bu da istihdamı negatif etkiler” dedi.
Metin Canoğulları
Şirketler birleşmeye gitmeli
Sektörel bazda bakıldığında da en başta tekstil sektöründe bir yavaşlama olduğunu kaydeden Metin Canoğulları, fabrikaların 15 gün çalışıp 15 gün üretime ara verdiğini aktardı. Demir çelik sektöründe de bir yavaşlama olduğunu dile getiren Canoğulları, Türkiye’de tüm büyük holding ve şirketlerin kendi ana işlerine odaklanmaları ve bir konsolidasyona (birleşme) gitmeleri gerektiğini vurguladı. Öte yandan Canoğulları, yabancı yatırımcının üretimle ilgili alanlarda Türkiye’ye ilgi gösterdiğini ve orta ölçekli şirketlerin burada öne çıktığını ifade etti.