Kelebek Magazin

Çip savaşı kızışıyor

Küresel çip pazarında, yapay zeka teknolojisine olan ilginin artması ve jeopolitik risklerdeki artışın da etkisiyle rekabet büyüyor. Güney Kore çip üstünlüğünü korumak için bu alana 7 milyar dolar (225.4 milyar TL) yatırım yapacak.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol yaptığı açıklamada, ülkesinin yarı iletken çiplerde küresel lider konumunu koruma çabalarının bir parçası olarak 2027 yılına kadar yapay zekaya 9.4 trilyon won (225.4milyar tl) yatırım yapacağını söyledi. ABD, Çin ve Japonya gibi ülkelerle ile rekabet etmeye çalışan Güney Kore,  çip üreticilerinin desteklenmesi için de 1.4 trilyon wonluk (33.2 milyar tl) ayrı bir fon oluşturulacak.

Çip endüstrisi yöneticilerinin katıldığı bir toplantıda konuşan Yoon,  “Yarı iletkenlerdeki mevcut rekabet endüstriyel bir savaş… Tıpkı son 30 yıldır bellek çipleriyle dünyaya hükmettiğimiz gibi, önümüzdeki 30 yılda da yapay zeka çipleriyle yeni bir yarı iletken efsanesi yazacağız” dedi.

Yoon, Güney Kore’nin çipler de dahil olmak üzere yapay zeka teknolojisinde ilk üç ülkeden biri haline gelmesini hedeflediklerini belirterek, 2030 yılına kadar küresel yarı iletken pazarında yüzde 10’nun üzerinde bir pay almasını beklediklerini söyledi.

Yarı iletken çip Güney Kore’nin ihracata dayalı ekonomisinin önemli bir temelini oluşturuyor. Mart ayında Güney Kore’nin çip ihracatı 11.7 milyar dolarla (376.7milyar tl) son 21 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ BEKLENTİSİ 588 MİLYAR DOLAR

Yarı iletkenlerin (çiplerin) artan stratejik önemi ve ekonomik rekabet gücünün yanı sıra jeopolitik gerilimler hükümetleri küresel çip tedarik zinciri içindeki konumlarını yeniden dengelemeye ve güçlendirmeye itiyor.

Yarı iletken endüstrisi, yapay zeka, elektrikli araçlar ve fabrika otomasyonu gibi teknolojik yeniliklerin arkasındaki itici güç olurken, ülkelerin ekonomik refahı ve ulusal güvenliğinde de önemli bir rol oynuyor.

Dünya Yarı İletken Ticaret İstatistikleri verilerine göre, yapay zeka için kullanılan çiplere yönelik talebin artmasıyla küresel yarı iletken pazarının büyüklüğünün geçen yılki düşüşün ardından 2024 yılında yüzde 13,1 artışla 588,4 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA) verileri ise küresel yarı iletken satışlarının geçen yıl yüzde 8,2 azalışla 526,8 milyar dolara gerilediğini gösteriyor. Küresel yarı iletken satışlarının 2022’de sektörde bu zamana kadarki en yüksek tutar olan 574,1 milyar dolar olduğu kayıtlarda yer alıyor.

Analistler, çiplerin dünyanın bağımlı olduğu sayısız üründe daha büyük ve önemli bir rol oynamasıyla yarı iletken pazarının uzun vadeli görünümünün son derece güçlü olduğunu belirtiyor.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ