Yapay zeka sayesinde milyarder oldular
Geçtiğimiz yıl yaşanan yapay zeka patlaması bu yıl hem eski teknoloji milyarderlerinin servetine servet kattı hem de yeni milyarderler yarattı. İşte yapay zeka ile bağlantılı yeni milyarderler…
ChatGPT öncülüğünde tüm dünyayı kasıp yapay zeka çılgınlığı teknoloji firmalarının hisse senetlerini yükseltirken Forbes’un ‘Dünya Milyarderler Listesi’ne bir çok yeni yapay zeka milyarderi girdi.
Yapay zeka sayesinde servetini en çok artıran isim Nvidia’nın kurucu ortağı ve CEO’su Jensen Huang oldu. Nvidia’nın hisse senedi fiyatı geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 300 artarken Huang da ilk kez dünyanın en zengin 20 kişisi arasına girdi.
Diğer şirketler de bu yükselişten nasibini aldı. Yapay zeka uygulamalarını yöneten sunucular üreten Super Micro Computer’ın hisseleri Nvidia’dan bile daha iyi bir performans göstererdi ve geçen yıl S&P 500’deki tüm şirketlerden 10 kat fazla arttı. Şirketin kurucuları Charles Liang ve Sara Liu da ‘Dünya Milyarderler Listesi’ne girdi.
Yarı iletken firması Advanced Micro Devices’ın CEO’su Lisa Su da şirketin hisse fiyatındaki yüzde 120’lik artış sayesinde bu yıl yeni milyarderler arasına girdi. Büyük ölçüde yapay zekaya dayanan bir siber güvenlik şirketi olan Cloudflare hisseleri de yüzde 86 arttı. Bu şirketin ortakları da milyarder listelerine adını yazdırdı.
İşte yapay zeka işiyle bağlantılı sekiz yeni milyarder:
CHARLES LİANG
Net Servet: 6,1 Milyar dolar, Servet Kaynağı: Bilgisayar donanımı, Ülke: ABD
Liang, 1993 yılında Amerikan bilgi teknolojisi şirketi Super Micro Computer’ın kurucu ortağı oldu.
Sunucuları ve depolama sistemleri şu anda yapay zeka ve bulut bilişim firmaları arasında talep gören şirketin gelirleri 2023’te 7 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı.
Şirket hisseleri son 12 ayda yüzde 100’den fazla artış göstererek Nvidia, Intel ve AMD gibi çip üreticilerini geride bıraktı.
Liang’ın eşi Sara Liu da Super Micro’da kıdemli başkan yardımcısı ve aynı zamanda yeni bir milyarder.
KWAK DONG SHİN
Net Servet: 2,9 Milyar dolar, Servet Kaynağı: Yarı İletkenler, Ülke: Güney Kore
Shin, babasının 1980 yılında kurduğu Hanmi Semiconductor’ı yönetiyor.
Hanmi, çip üretiminin son aşamalarından biri olan ‘yarı iletken paketleme’de kullanılan ekipmanları üretiyor.
Şirketin en önemli müşterileri ise Samsung ve SK Hynix. Yapay zeka çılgınlığı sayesinde şirketin işleri hızla büyürken firmanın hisseleri geçtiğimiz yıl yüzde 560’tan fazla artış gösterdi.
SHUNSAKU SAGAMİ
Net Servet: 1,9 Milyar Dolar, Servet Kaynağı: Birleşme komisyonculuğu, Ülke: Japonya
Sagami’nin sahibi olduğu 33 yıllık bir şirket olan M&A (Şirket Birleşmesi) Araştırma Enstitüsü, küçük ve orta ölçekli işletmelerin satıcıları için aracılık yapıyor.
Genellikle mirasla boğuşan veya şirketleri nakde çevirmek isteyen yaşlı insanlara ait olan kuruluşlara potansiyel alıcılar bulmak için yapay zeka kullanan firma 2022 yılında Tokyo’da borsaya kote olmuştu.
BRETT ADCOCK
Net Servet: 1,4 Milyar Dolar, Servet Kaynağı: Robotlar, Ülke: ABD
Adcock’un 2022 yılında kurduğu Figure, yapay zeka destekli insansı robotları hayata geçirmek ve işgücüne dahil etmek için çalışıyor.
Şirket şubat ayında Jeff Bezos, Microsoft, Nvidia ve OpenAI gibi büyük yatırımcılardan 2,6 milyar dolar değerleme ile 675 milyon dolar topladı.
37 yaşındaki Adcock, şirketin yüzde 50’sine sahip.
LISA SU
Net Servet: 1,3 Milyar Dolar, Servet Kaynağı: Yarı İletkenler, Ülke: ABD
Advanced Micro Devices’ın hisseleri, Su’nun zor durumdaki yarı iletken firmasını yapay zekanın gözdesi haline getirmesinden bu yana 60 kattan fazla arttı.
Bir matematikçi ve muhasebecinin kızı olan Su, Tayvan’da doğdu ve ailesi ile 3 yaşında New York’a göç etti. MIT’de elektrik mühendisliği okuyan Su şimdi dünyanın önemli teknoloji girişimcilerinden birisi…
MICHELLE ZATLYN
Net Servet: 1,2 Milyar Dolar, Servet Kaynağı: Siber Güvenlik, Ülke: Kanada
Daha önce Google ve Toshiba’da çalışan Kanada doğumlu Zatlyn, Montreal McGill Üniversitesi’nde kimya okudu ve 2009 yılında Cloudflare’i Harvard Business School’dan sınıf arkadaşı Matthew Prince ile birlikte kurdu.
Cloudflare, müşterilerini korumak ve siber saldırıları engellemek için yapay zekadan yararlanıyor. San Francisco merkezli firma ayrıca geliştiricilerin kendi yapay zeka modellerini oluşturmaları için bulut alanı da sağlıyor.
Zatlyn, geçen yıldan bu yana yüzde 65 artış gösteren şirket hisselerinin yaklaşık yüzde 2’sine sahip.
SAM ALTMAN
Net Servet: 1 Milyar Dolar, Servet Kaynağı: Yatırımlar, Ülke: ABD
OpenAI CEO’su Sam Altman, 2022’de ChatGPT’yi piyasaya sürerek yapay zeka patlamasını başlatması ile tanınıyor. Ancak ünlü CEO 80 milyar dolardan fazla değere sahip olduğu tahmin edilen firmada herhangi bir hisseye sahip değil.
Geçtiğimiz kasım ayında OpenAI yönetim kurulu tarafından kovulan ve yeniden işe alınan 38 yaşındaki CEO, servetini 2014-2019 yılları arasında yaptığı çeşitli startup yatırımlarına borçlu.
HARVEY JONES
Net Servet: 1 Milyar Dolar, Servet Kaynağı: Nvidia, Ülke: ABD
Uzun süredir teknoloji yatırımcısı olan Harvey Jones, Nvidia’nın kurucu yönetim kurulu üyesi ve bu şirketin hisselerinin yüzde 0,03’üne sahip.
Nvidia hisselerinde yaşanan yapay zeka destekli yüzde 300’lük patlama ise Jones’un sahip olduğu hisseler sayesinde onu milyarderler listesine sokmayı başardı.