Sulak alanda doğa katliamı… Flamingo cennetini çöplüğe çevirdiler
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’nde binlerce flamingo ve 100’e yakın kuş ve balık türünün barınma alanı olan ve Korunması Gereken Hassas Bölgeler Kapsamında yer alan Tuzla Sulak Alanı ve Tabiat Parkı’nın içi yüzlerce kamyonla hafriyat ve moloz doldurularak yollar ve dolgu alanları yapıldı.
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Korunması Gereken Hassas Bölgeler Kapsamı’na alınan flamingoların cenneti Tuzla Sulak Alanı Ve Tabiat Parkı’nın moloz ve hafriyatlarla yollar yapılarak dolgu alanına çevrilmesi çevrecilerin ve uzmanların sert tepkisine neden oldu.
YÜZLERCE DÖNÜM ALANA MOLOZLARLA DOLGU
Her yıl yaklaşık on bin flamingonun barındığı yüze yakın kuş ve balık türünü bünyesinde barındıran sulak alanda Yaban Hayatı Eylem Grubu Başkanı Emekli Büyükelçi Süha Umar yetkililerle inceleme yaptı, SÖZCÜ’ye sert açıklamalarda bulundu.
Umar, Tuzla Sulak Alanı’nın uluslararası Ramsar Sözleşmesi (Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme) sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamayı amaçlayan uluslararası bir sözleşme gereğince korunması gereken önemli sulak alan ilan edildiğini belirterek “Burası başta binlerce flamingonun olmak üzere yüzlerce balık ve canlı türünün barınma alanıdır, yuvasıdır. Son aylarda burada yapılan hafriyat ve molozlarla yolların yanı sıra sulak alanı içerisine yüzlerce dönüm dolgu yapılmıştır. Buranın önemini bilen Milas- Bodrum ve Manisa Milli Parklar Müdürlüğü’ne izin almak için müracaat eden bir şirket bu izni alamamıştır. Ancak işi Ankara’dan bitirmiştir. Yani korunması gereken sulak alana Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkisi olmamasına rağmen, dolgu yapabilirsiniz izni vermiştir” diye konuştu.
(Süha Umar)
ŞİRKET YETKİLİSİ ÇAY İÇMEK İÇİN….
Süha Umar sulak alanını yanında tapulu arazisi bulunan bir şirketin yetkilisinin Milli parklar Genel Müdürlüğü’ne “Arazimde çay içemiyorum o nedenle dolgu yapmak istiyorum, teklifine olumlu yanıt vermesinin tiraji komik olduğunu belirterek “Yetkililer sulak alanın ortasına izin vermekle hem yönetmelikleri hem yasaları çiğneyerek suç işliyorlar. Adam çay içmek sulak alanı molozlarla doldurmaktan bölgenin coğrafyasını değiştirmekten çekinmiyorlar, yetkililer göz göre göre burada suç işliyor. Bu yanlış karardan acilen dönülmesi ve dolguların kaldırılması gerekir “ dedi.
(Erdinç Uyar)
SULAK ALANLARI KAYBEDİYORUZ
SÖZCÜ’ye açıklama yapan emekli Milli Parklar Mühendisi Erdinç Uyar ise “Bu tür dolgularla, dolgu alanlar üzerine yapılan kaçak binalarla sulak alanların kaybediyoruz. Binlerce flamingo ve denizle bağlantısı olduğu için yüzlerce kuş ve balık türünün yaşam alanları yok oluyor. RAMSAR söyleşmesinin tüm kuralları burada ihlal ediliyor çünkü burası flamingoların bölgedeki ender yaşam alanlarından önemli bir yer. Sulak alanı yavaş yavaş kaybediyoruz. Bir an önce sulak alanlar yönetmeliğine harfiyen uyulmalı” diye konuştu.