Kelebek Magazin

Beyninize yapabileceğiniz 12 iyilik

Unutkanlık çağın yaygın sorunlarından biri… Masum bir nedenden kaynaklanabileceği gibi demans yani bunama işareti de olabiliyor. Prof. Dr. Uludüz, işte bu riske karşı beyni her daim çalıştırmanın önemine vurgu yapıyor.

Hemen her gün birçok eylemle beynimizi çalıştırıyor olsak da onun yeni hücrelere sahip olmasını sağlayıp, yaşlanmasını önlemek, unutkanlık sorunumuzu frenlemek, Alzheimer riskimizi azaltmak için daha fazlasına ihtiyacımız var… Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz tam da bu noktada beyni güçlendirmenin bilimsel olarak da kanıtlanmış yollarına değindi. İşte önerileri:

1-Düzenli egzersiz yapın

Fiziksel egzersiz beyin için de önemlidir. Vücudunuzu hareket ettirerek beyninizin yeni kas becerileri öğrenmesi, hareketlerin mesafesini tahmin etmesi ve denge çalışması yapması gerekir. En azından her gün yapılan düzenli yürüyüş ve koşu, stres ve depresyonu da önleyip, beyni zinde tutar.

2-Beyin egzersizlerini unutmayın

Beyin egzersizleri de, beyninizi harekete geçirmek için harika bir yoldur. Sudoku, bulmacalar beyninizin hızını ve hafızanızı geliştirir. Bunlar mantığa, kelime becerilerine, matematiğe ve daha fazlasına dayanır. Aynı zamanda eğlencelidir. Her gün kısa süre bile olsa mutlaka alışkanlık haline getirin.

3-Doğru beslenin

Beyin hücrelerinin yapı maddesi yağdır.  Bu nedenle yediklerinizin bir miktar yağ da içermesi beslenme için hayati önem taşır. Özellikle fındık, fıstık, natürel sızma zeytinyağı, avokado ve balıktaki yağ sağlıklı yağdır. Trans yağları diyetinizden tamamen çıkarın. Sağlıklı yağların yanı sıra sebze-meyve ağırlıklı gıdaları içeren Akdeniz tipi beslenmeyi tercih edin. Sofranızda et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde bulunan B grubu vitaminlere de yer verin. Özellikle B12 vitamini beyin ve sinir sistemi sağlığını korumak açısından önemlidir. Şeker, beyaz un ve tuz kullanımını sınırlandırın

4-Bağırsaklarınızı mutlu edin

Bağırsaklarımızda beyinle bağlantılı ortalama yüz trilyonu aşkın mikrop bulunur. Bunların dengesi beyin sağlığı için de hayati önem taşır. Bağırsaklara bu yüzden “ikinci beyin” denir. Kefir, yoğurt, turşu, boza gibi probiyotikler (iyi bakteriler) ve onların besin kaynağı yaban mersini, ahududu, armut, elma, muz, karpuz, ıspanak, pazı, brokoli, bezelye, pırasa, enginar, kuşkonmaz gibi prebiyotikler bağırsakları mutlu ederek, beyin sağlığına güç katar.

5-Anılarınızı anlatın

Zaman zaman geçmişe gitmek, özellikle güzel anıları hatırlayıp, paylaşmak beyni çalıştırmanın en etkili yollarından biridir. 

6-Telefona bağımlı yaşamayın

Akıllı telefon bağımlılığı, son yıllarda en çok karşılaşılan sorunlardan biri ve bu bağımlılığın beyin fonksiyonları üzerinde olumsuz etkileri var. Gün boyunca çok fazla telefonla uğraşmak dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü, unutkanlık ve uyku düzensizliği gibi problemlerine yol açabiliyor. İnsanı yalnızlaştırıyor. Bu da zamanla hafıza güçlüğü problemlerine neden olabiliyor. Mümkün olduğu kadar telefondan uzak durun, dostlarınızla ekrandan değil yüz yüze görüşmeye çalışın, akşamları da yatak odanıza götürmeyin hatta uykudan önce mutlaka kapatın.

7-Kitaplar okuyun

Gün içinde kitap okumayı unutmayın. Genelde tarih kitapları okuyorsanız, çağdaş bir roman deneyin. Yabancı yazarları, klasikleri okuyun. Bu da beyni güçlendirmenin en etkili yollarından biridir.

8-Yeni bir beceri öğrenin

Bu da beynin birden fazla alanını çalıştırır. Hafızanız devreye girer, yeni hareketler öğrenir ve olayları farklı şekilde bağdaştırırsınız. Yeni bir yemek yapmayı öğrenmek, takı tasarımı yapmak ya da yabancı dil öğrenmek beyninizi zorlayacak ve yeni şeyler düşünmenizi sağlayacaktır.

9-Basit değişiklikler yapın

Beyninizin genç kalmasına yardımcı olmak için onu şaşırtın. Örneğin evinize ya da işyerinize farklı yollardan gidin, kapıları açmak için diğer elinizi kullanın, zaman zaman ev eşyalarınızın yerini değiştirin. Bütün bunlar beyninizi alışkanlıklardan uyanmaya ve tekrar dikkat etmeye zorlayacaktır.

10-Her gün aynı saatte uyuyun

Düzenli ve yeterli uyku beyni yenilemenin en etkili yoludur. En ideali karanlık bir odada uyuyup yavaş yavaş artan bir ışıkla uyanmaktır. Bu ışık giderek kapalı göz kapaklarınızdan sızarak beyni bir anlamda hazırlar. Her gün aynı saatte, en az 7-8 saatlik uyku beyni yenileyip, güçlendirir.

11-Televizyonu kapatın

Ortalama bir insan her gün dört saatten fazla televizyon izliyor. Televizyon, ilişkilerin, hayatın, eğlencenin ve daha fazlasının önüne geçebilir. Televizyonu kapatın, zihninizi çalıştıracak şeylerle daha fazla zaman geçirin.

12-Sosyalleşin

Bilimsel araştırmalar diğer insanlarla daha fazla iletişimde olan kişilerin bilişsel becerilerinde gerileme ya da bunama riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Her fırsatta birlikte vakit geçirmekten mutlu olduğunuz kişilerle bir araya gelmeye çalışın.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ