Kelebek Magazin

Uzayın keşfinde dönüm noktası

Çin, Ay’ın karanlık yüzünden toprak ve kaya örneklerini toplamak için yaklaşık iki aylık bir görev kapsamında mürettebatsız bir uzay aracı fırlattı.

Çin Ulusal Uzay İdaresinden yapılan açıklamaya göre “Çang’ı 6” keşif aracı, “Long March-5 Y8” roketiyle Haynan Adası’ndaki Vınçang Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. 

“Çang’ı 6” keşif aracının, ilk kez Ay’ın karanlık yüzünden kaya ve toprak numuneleri toplaması hedefleniyor. 

Uydu, iniş ve yükseltme aracıyla dönüş mekiğinden oluşan keşif aracı, Ay yörüngesine ulaşmasının ardından Güney Kutbu-Aitken Çanağı içindeki etki krateri olan Apollo Çanağı’na yumuşak iniş yapacak. 

Ay’a indikten 48 saat sonra aracın sondası yüzeyi deşerken robotik kol araçtan çıkarak toprak ve kaya örneklerini toplamaya başlayacak. 

Örnekler konteynerde mühürlendikten sonra yükseltme aracıyla Ay yüzeyinden yörüngedeki uyduya ve dönüş mekiğine taşınacak, dönüş mekiği de aldığı örnekleri Dünya’ya götürecek. Tüm işlemlerin 53 gün süreceği hesaplanıyor. 

AY’IN KARANLIK YÜZÜ

Dünya’nın etrafıyla kendi etrafındaki dönüş hızı eşit olduğundan Ay’ın hep aynı yüzü Dünya’ya dönük oluyor. Ay’ın Dünya’dan görülmeyen uzaktaki yüzüne “karanlık yüzü” adı veriliyor. 

Ay’ın uzak yüzünü ifade eden “karanlık” ifadesi ışık yokluğunu değil bu bölgenin Ay’ın yakındaki yüzüne göre daha az biliniyor olmasını ifade ediyor. 

İlk kez Sovyetler Birliği’nin Luna uydusu, 1959’da Ay’ın karanlık yüzünü fotoğraflamış, Sovyetler Birliği Bilimler Akademisi de 1960’ta Ay’ın karanlık yüzünü anlatan detaylı atlas yayımlamıştı. 

ABD’nin 1968’deki insanlı ay seferi Apollo 8 görevine katılan astronotlar, Ay’ın karanlık yüzünü bizzat gören ilk insanlar olmuştu. 

Çin, 2019’da “Çang’ı 4” görevinde Ay’ın karanlık yüzüne keşif aracı indirerek bunu başarabilen ilk ülke olmuştu. 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ