Yurt dışı çıkış harcı ne kadar, kaç gün geçerli?
TBMM’ye gelecek olan ve vergi düzenlemelerini içeren pakette yurt dışı çıkış harcı için zam yapılmasına dair düzenleme de yer alıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı Yurt dışı çıkış harcı için 3 bin TL ve her yıl değerleme oranında artış önerisinde bulundu. Yurt dışı çıkış harcı geçerlilik süresi bulunmuyor ancak olası zammın gerçekleşmesinin ardından, alınmış ve kullanılmamış olan yurt dışı çıkış pulları için aradaki fark talep edilecek ya da geçersiz sayılacak.
Hükümet, şu an 150 TL olan yurt dışı çıkış harcı için bayram sonrasında büyük zam yapmaya hazırlanıyor. Zam düzenlemesinin, bayramdan sonra TBMM’ye gelecek vergi düzenlemesi içinde olması bekleniyor. Zamlı yurt dışı çıkış harcı için Gelir İdaresi Başkanlığı sunumunda 3 bin TL ve her yıl değerleme oranında artış önerisi yer aldı.
YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NE KADAR?
Yurt dışı çıkış harcı mevcut durumda 150 TL olarak alınıyor.
Temmuz 2019 ile Şubat 2022 döneminde 50 TL olan çıkış harcı, Mart 2022’de 150 TL’ye yükseltilmişti.
Yurtdışı çıkış harçlarından 2023 yılında 1 milyar 311 milyon lira tahsilat yapıldı. 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ise 427 milyon lira gelir sağlandı. Yurtdışı çıkış harçlarının 15 TL’lik bölümü TOKİ’ye aktarılıyor.
YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NE KADAR GEÇERLİ?
Yurt dışı çıkış harcı için geçerlilik süresi bulunmuyor ancak GİB tarafından yapılan açıklamaya göre yapılacak zam ardından eski ücrette alınan yurt dışı çıkış pulları için aradaki fark tahsil edilecek ya da pullar geçersiz sayılacak.
GİB’in internet sitesinde yayımlanan duyuruda, yurt dışına çıkış harcının yeniden belirlenmesine ilişkin çalışmaların olduğunun basına yansıyan haberlerde yer aldığı belirtildi.
Diğer vergi kanunlarında olduğu gibi yurt dışına çıkış harçlarının da etkililik ve verimlilik yönüyle sürekli değerlendirmeye tabi tutulduğuna işaret edilen duyuruda şunlar kaydedildi:
“Bilindiği üzere bu harç, yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, çıkış başına maktu olarak alınmaktadır. Yurt dışına çıkış harcının, yurt dışına çıkış tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar üzerinden ödenmesi gerekir. Dolayısıyla çıkan haberler nedeniyle bugünden harç pulu satın almak veya diğer yollarla harcı ödemek, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez. Vatandaşlarımızın bu tür spekülatif haberler nedeniyle mağdur olmaması için Başkanlığımız açıklamalarını takip etmesi önem arz etmektedir.”
YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NE KADAR OLACAK?
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) 24 Mayıs 2024 tarihli ‘2024 yılı kanun çalışmaları sunumu’ metninde yeni vergi paketine dair dikkat çeken öneri ve tahminler yer aldı.
Hükümetin yakın zamanda TBMM’ye göndermesi beklenen yeni vergi paketine dair sunumda, mevcut durumda 150 TL olan yurt dışı çıkış harcının, 3 bin TL’ye yükseltilmesi önerildi.
Sunumda “önerilen düzenleme” ara başlığı altında “Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına alınan harç tutarının 3.000 TL olarak belirlenmesi, harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılmasının sağlanması ve Cumhurbaşkanına verilen yetkinin buna göre düzenlemesi önerilmektedir” denildi.
‘RAKAM NETLEŞMEDİ’
Kurban Bayramı tatili sonrasında TBMM’ye gelecek olan ve vergi düzenlemelerini içeren pakette yurt dışı çıkış harçlarına zam yapılmasına dair düzenleme de olması bekleniyor.
Bloomberg’de 14 Haziran’da yayımlanan haberde, çıkış harcının 150 TL’den 1500 TL’ye yükseltileceği aktarılmıştı.
Sözcü’nün ulaştığı Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları, çıkış harcına zam hazırlığının doğru olduğunu ancak rakamın henüz netleşmediğini belirtmişti.