Kelebek Magazin

AYVALIK’TAN ESEN SANAT RÜZGARLARI

Yirmi yıldır yaz aylarını Ayvalık- Sarımsaklı’da geçirdiğim halde şimdiye kadar varlığından haberdar olamadığım bir kurum olduğunu arkadaşımdan öğrendim Ayvalık’ta; AIMA (Bu benim ayıbım. Nasıl haberdar olamadım, bilmiyorum.) Belki de İzmir ve İstanbul arasında yaşadığım acı ve zorlu dönemde, çevremde olan bitenlere odaklanamadığımdandır.

AIMA (Ayvalık International Music Academy)  Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi. 

Eylül ayı başlarında bir arkadaşım bana 6 Eylül günü usta yazar Sabahattin Ali’nin kızı, AIMA’nın kurucusu Prof. Filiz Ali hanımın imza günü olacağını söylediğinde ben de o günkü etkinliğe gitmek istediğimi ve mümkünse kitaplarımdan birkaç tanesini de Filiz hanıma hediye etmesini söylemiştim.  İletmiş sağ olsun.

Piyanist, müzikbilimci, yazar, eleştirmen, eğitimci ve akademisyen. Türkiye’de çoksesli Batı müziğinin yaygınlaşmasına yönelik çalışmaları, gazeteler ve dergilerdeki müzik eleştirisi yazılarıyla tanınan Prof. Filiz Ali hanımla tanışabilmek benim için de şeref verici olacaktı.

Tiyatrocu bir ailenin gelinleri olarak, AIMA kurucusu Prof. Filiz Ali hanımın yazdığı  “Bir tutkunun peşinde Carl Ebert” isimli son kitabının imza gününde bulunmak için 6 Eylül günü, telaşlı geçen bir günün ardından Çandarlı’dan Ayvalık’a yetişmem zor oldu. Daha önceden yerini görmemiş olduğum için ben yetişene kadar kapıları kapanmış, akademiyi bulmakta geciktim. O yüzden söyleşi sırasında görüntü alamayacağım bir noktada oturdum. Yine de Carl Ebert’in ve Sabahattin Ali’nin Türk tiyatrosu için yaptıkları çalışmaların ve eserlerinin anlatıldığı konuşmanın sonuna yetişebildim.

Çıkışta Prof. Filiz Ali hanımın yanına gidip; Ankara Devlet tiyatrosu sanatçıları Nurtekin ve Oya Odabaşı’nın gelinleri, Ankara Devlet opera ve balesi sanatçısı Kağan Can Odabaşı’nın eşi olduğumu ve arkadaşımın haber vermesi üzerine kendileriyle tanışmak için uzaktan geldiğimi söyleyip, müsait oldukları bir gün AIMA hakkında bir gün röportaj yapmak istediğimi belirttim.  Uygun bir tarihte görüşmek dileğiyle konuşmamızı noktaladık.

Sosyal medyadan takibe aldığım Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisinde 15 Eylül tarihinde Kürşat Başar ve Rüya Taner ile “Yerelden Evrensele” adlı etkinlik gerçekleştirildi. 

Bugün (21 Eylül 2024 Cumartesi) Kisuk Kwon resitali ile AIMA Müzik Festivali sona eriyor.

Yaz boyunca Masterclass viyola ve piyano konserlerinin de verildiği AIMA ‘da ( Ayvalık Uluslararası müzik akademisi ) Ayvalık halkı ve sanatseverlere böyle güzel etkinlikler sunulması beni çok memnun etti.  Cunda Adasında Bekir Coşkun kültür merkezinde de konserler gerçekleştiren AIMA’ya sanata ve genç sanatçılara verdikleri destek için teşekkür eder, bir başka haberde tanıtımlarını da yapabilme dileğimi yeniden belirtmek isterim.  Teşekkürler AIMA.  Teşekkürler Prof. Filiz Ali hanım.

Haber : Ayşegül Toker ODABAŞI

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ