Kelebek Magazin

En iyi emeklilik sistemine sahip ülkeler açıklandı: Türkiye’nin sıralaması şaşırtmadı

Mercer CFA Enstitüsü’nün Küresel Emeklilik Endeksi verilerine göre emeklilik sisteminde en iyi ve kötü olan ülkeler sıralandı. Türkiye kaçıncı sırada yer aldı?

Mercer CFAEnstitüsü’nün Küresel Emeklilik Endeksi’ne göre, Hollanda, en iyi emeklilik sistemine sahip ülke olarak öne çıktı. Hollanda’yı İzlanda ve Danimarka izledi. Bu ülkeler ‘A’ notu aldı. Türkiye ise, en düşük not grubunda yer alarak, Güney Afrika, Arjantin, Filipinler ve Hindistan ile birlikte dünyanın en zayıf emeklilik sistemlerinden birine sahip oldu.

EMEKLİLİK SİSTEMLERİNİN ENDEKSE GÖRE SIRALAMASI

Hollanda: 84,8

Hollanda, 84,8 puanla birinci sırada. Ülkenin emeklilik sistemi, ‘A’ notunu aldı ve yüksek düzeyde sürdürülebilirlik, pozitif faydalar ve bütünlük sunan bir sistem olarak tanımlanıyor.

Danimarka: 81,6

Danimarka da ‘A’ kategorisinde yer aldı.

Singapur: 78,7

‘B+’ kategorisinde yer alan Singapur, sağlam bir yapıya sahip, birçok olumlu özellik taşıyan ancak iyileştirme gerektiren bir emeklilik sistemi ile tanımlanıyor.

Norveç: 75,2
İngiltere: 71,6
İsviçre: 71,5
Meksika: 68,5
Fransa: 68
Almanya: 67,3

Birleşik Arap Emirlikleri: 64,8

‘C+’ ve ‘C’ kategorisindeki ülkeler, bazı iyi özelliklere sahip olmakla birlikte, önemli riskler ve eksiklikler barındıran bir sistem olarak değerlendirildi.

ABD: 60,4
Çin: 56,5
İtalya: 55,4
Japonya: 54,9

Türkiye: 48,3

Türkiye, en düşük kategoride yer alarak, emeklilik sisteminin önemli zayıflıkları ve eksiklikleri bulunduğunu gözler önüne serdi. İyileştirmeler yapılmadığı takdirde, bu sistemin etkinliği ve sürdürülebilirliği belirsiz olarak değerlendirildi. 

Arjantin: 45,5
Hindistan: 44

 

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ