1.5 milyon kadın bu hastalıktan muzdarip: Doğum yapmamak ve sigara içmek riski arttırıyor!
Tüm dünyada milyonlarca kadının jinekolojik kanser türleri ile karşı karşıya kalıyor. 21 yaşından itibaren jinekolojik muayeneye gitmenin önemini vurgulayan doktorlar ise kadınların en çok yakalandığı kanser türleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Tüm dünyada milyonlarca kadının jinekolojik kanser türleri ile karşı karşıya kalıyor. 21 yaşından itibaren jinekolojik muayeneye gitmenin önemini vurgulayan doktorlar ise kadınların en çok yakalandığı kanser türleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Dünya genelinde her yıl yaklaşık 1.5 milyon kadın jinekolojik kanser ile karşı karşıya kalıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum/ Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Engin Çelik jinekolojik kanserlerin önlenmesi için erken teşhisin önemini vurgulayarak kritik uyarılarda bulundu.
MİLYONLARCA KADIN AYNI PROBLEM
Dr. Engin Çelik kadınların jinekolojik muayeneden geçmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Kadınların herhangi bir şikayeti olmasa bile 21 yaşından itibaren düzenli olarak muayenesini yaptırmaya özen göstermeli. Ayrıca düzensiz adet kanaması, menopoz sonrasında kanama, cinsel ilişki sırasında ağrı gibi yakınmalarda da mutlaka hekime başvurmalı. Zira önemsenmeyen belirtiler kanserin önemli bir sinyali olabilir” dedi.
RAHİM AĞZI KANSERİ
Jinekoloji uzmanı kanserlerin yüzde 95’ini kapsayan ve 3 riskli jinekoloji kanserinin olduğunu belirten Dr. Engin Çelik rahim ağzı kanserlerinin dünyada üreme dönemindeki genç kadınları tehdit ettiğini belirterek, ülkemizde de her yıl 2 bin 200 kadında rahim ağzı kanserinin teşhis edildiğini aktardı.
HPV enfeksiyonunun rahim ağzı kanserini tetiklediği Virüsün ise yüzde 90’ının vücuda bulaştıktan sonra iki yıl içinde bağışıklığı yok ettiği öğrenildi. Rahim ağzı kanserinin en önemli belirtileri arasında yerini alan ara adet kanamaları, vajinal akıntı, menopoz döneminde kramp ve kanamalar rahim ağzı kanserinin en büyük habercileri arasında yerini alıyor.
Rahim ağzı kanseri için yapılan taramalarda 21 yaşından itibaren jinekolojik muayene yapılması, PAP Smear testi verilmesi gerekiyor. ti
RAHİM KANSERİ
Türkiye’de de sıklıkla görülen rahim ağzı kanseri en sık görülen dördüncü kanser türü arasında yerini alıyor. Her yıl yaklaşık 6 bin 600 kadın rahim kanserine yakalanırken, doğum yapmama, obezite gibi nedenler görülme sıklığı artıyor.
Rahim kanserinin asıl nedeni rahim içerisinde yer alan rahim zarından kaynaklanması, polikistik over sendromu, diyabet, ileri yaş gibi etkenlerde kansere yakalanma oranını arttırmakta.
En büyük belirtileri adet düzensizliği olurken çoğu hasta vajinal akıntı şikayeti ile kliniklere başvuruyor. Menopoz döneminde de oluşan kanamalar şikayetler arasında yerini alırken, kanama dursa bile doktor muayenesi şart.
Rahim kanseri taramasında ise ailede rahim kanser geçmişi olup olmadığına bakılırken, jinekolojik muayene, ultrason ve rahim içi biyopsi yapılması gerekiyor.
Rahim kanseri kapalı (laparoskpik) ameliyat ile gerçekleştirilirken ameliyat ile hastanın kaçıncı evrede olduğu tespit edilir. Ameliyat çoğu zaman yeterli olsa da belirli durumlarda kemoterapi ve radyoterapiye de ihtiyaç duyulabilir.
YUMURTALIK KANSERİ
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı artmış ve en çok yayılan kanser türleri arasında 6’ıncı sırada yerini almıştı. Bunun nedeni ise diğer kanser türlerinden farklı olarak daha hızlı bir şekilde vücutta yayılmaya ve ileri evrelere kadar belirti vermemesi yüksek riskli kanserler arasına girmesini sağlıyor. Rutin jinokolojik muayenelerde tespit edilmesi halinde hasta erken evredeyse kurtulma riski yüksek oluyor.
Hastalık, obezite, sigara kullanımı, çikolata kisti, doğum kontrol hapları, emzirme, hamilelik ve tüplerin bağlatılması gibi nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkıyor.
Kişilerin karnında şişlik, karın ağrısı, sık idrara çıkma, adet düzensizliği, erken doyma gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Yumurtalık kanserine yakalanan kişiler için tarama testi ve jinokolojik muayene gerçekleştirilirken, ultrasın ve Ca125 kan tahlili yapılıyor. Hastalık ilk evrede tespit edilemediğinde ameliyatın hemen ardından kemoterapi başlıyor.