Konut satışlarında kira sınırı ve altın fiyatları etkisi
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan veriler kira artış sınırının kaldırılmasından bu yana konut satışlarının yeniden canlandığına işaret ederken altın yatırımcılarının da konut satışlarındaki artışta etkili olduğu belirtiliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 76,1 oranında hızlı bir artış kaydetti.
Söz konusu veri ile konut satışları üst üste dört ay 2024 zirvesini yenilerken satışlardaki artışta kirada yüzde 25’lik zam sınırının kaldırılması ve altın fiyatlarındaki yükselişten faydalanan nakit alıcıların etkili olduğu belirtiliyor.
Geçtiğimiz ay toplam 165 bin 138 konut satılırken toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 12,8 olarak gerçekleşti.
Gayrimenkul Değerlendirme Uzmanı Ahmet Büyükduman Bloomberg’e yaptığı açıklamada “Fiyat-kira oranları iyileştikçe alıcılar geri dönüyor,” dedi. Büyükduman, “Talep en çok 4 milyon liraya kadar olan mülkler için güçlü, lüks evler ise daha cazip mevduat oranları nedeniyle daha az ilgi görüyor” değerlendirmesinde bulundu.
ALTIN BAZLI KONUT FİYATLARI 6 YILLIK ORTALAMAYA GERİ DÖNDÜ
Türkler için geleneksel bir tasarruf aracı olan altın fiyatlarındaki yükselişin de konut piyasasındaki canlanmada etkili olduğu düşünülüyor.
Altın fiyatları geçen yıl dolar karşısında yüzde 40’a varan bir artış göstererek ev satın almak isteyenlerin birikimlerini nakde çevirmelerine yardımcı oldu. Diğer bir yandan altın bazlı ev fiyatlarının altı yıllık ortalamasına dönmesiyle birlikte de evler değerli metalden tasarruf edenler için daha uygun hale geldi.
İstanbul Kapalıçarşı’da altın ticareti yapan Mehmet Ali Yıldırım Türk, “Yıllardır altın tutan pek çok müşterimizin ev almak için altınlarını sattığını görüyoruz. Altın fiyatlarındaki yükseliş onlara mükemmel bir fırsat verdi” dedi.
ENFLASYONU KONTROL ALTINA ALMA ÇABALARINA KET VURABİLİR
Bu arada konut satışlarındaki artışın Merkez Bankası’nın ekim ayında yüzde 48,6 olarak gerçekleşen enflasyonu kontrol altına alma çabalarını daha da zorlaştırabileceği belirtiliyor. Merkez Bankası, soğuyan talebin enflasyonist baskıları hafifleteceğini umarak politika faizini 7 aydır yüzde 50’de tutuyor.
Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yavaşlayan iç talep ve sürekli yüksek seyreden hizmet enflasyonundaki iyileşmeler konusunda iyimser olduğunu ifade etti. Enflasyonun temel belirleyicisi olan kira fiyatlarının dördüncü çeyrekte düşmesinin beklendiğini de sözlerine ekledi.