Kelebek Magazin

Şirketler alacak borç sarmalında

TCMB’nin raporuna göre firmaların ödemeleri erteleme eğilimi giderek yaygınlaşıyor. Şirketler alacak-borç sarmalında faaliyetlerini sürdürüyor.

MERKEZ Bankası’nın (TCMB) 2024 enflasyon hedefini yüzde 44’e yükselttiği yılın son Enflasyon Raporu’nda reel sektör firmaları ile yapılan görüşmelerden elde edilen bulguları paylaştı. İmalat sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerindeki firmalar ile Temmuz-Eylül 2024 döneminde yüz yüze görüşmeler gerçekleştiren Banka, firmalar arası ticaretin giderek zorlaştığına dikkat çekti.

KREDİdE DÖVİZE YÖNELİM

“Reel Sektöre İktisadi Mercek” adı altında yürütülen çalışmadan elde edilen bulgulara göre, reel sektörde ödemeleri erteleme eğilimi yaygınlaşıyor ve bunun sonucunda alacak-borç vade uyumsuzluğunda artış devam ediyor. Tedarik kanalında peşin alımın yanı sıra ön ödeme ya da avans talep eden firmaların olduğunu aktaran Merkez Bankası, kredi kullanmak istenmemesi ve bazı firmaların nakitte kalma güdüsüyle ödeme vadelerini uzatmaya çalıştıklarını iletti.

TAHSİLAT UZUYOR

Tahsilat riskini azaltmak adına müşteri seçiciliğinin, kredi kartı, teminat mektubu veya alacak sigortası kullanımının arttığı kaydedilen raporda, firmaların yabancı para krediye yöneliminin üçüncü çeyrekte de devam ettiğine işaret edildi. Raporda aktarılana göre özellikle tahsilat sürelerinin uzaması kaynaklı nakit akışı sorunları işletme sermayesi ihtiyacını artırdı. Diğer taraftan yatırım kaynaklı finansman ihtiyacı vurgusu da azalmaya devam ediyor. TL kredi maliyetlerinin yüksek bulunması firmaların kredi taleplerini baskılamaya devam ederken, firmalar özkaynak kullanımını önceliklendirmeyi sürdürüyor.

Üst segmentte satış hacmi korunuyor

RAPORDA talep koşullarının, maliyet artışlarını fiyatlara tam olarak yansıtmaya izin vermediğini belirten firmaların, fiyat artış planlarını ötelediklerini iletmeleri de dikkat çekti. TCMB, hazır giyim satışlarında ivme kaybı gözlenirken, üst segmentte satış hacminin görece korunduğunu bildirdi. Bununla birlikte, gıda ve hızlı tüketim ürünlerinde fiyat artış hızının yavaşlamasının da etkisiyle kampanya ve indirimleri yakından izleyen tüketicinin kampanya seçiciliğinin arttığı belirtildi. Beyaz eşyada satışların son çeyrekte yoğun kampanyalarla destekleneceği, mobilya satışlarının da hareketlendirilmeye çalışılacağı iletildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ