32 bin yıllık kılıç dişli kedi yavrusu bulundu! Tarihe ışık tutuyor
Yakutistan’ın permafrost katmanlarında 32.000 yıldır saklı kalan kılıç dişli kedi yavrusu, paleontoloji dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Yavru, Rusya’nın kuzeydoğusundaki Badyarikha Nehri yakınlarında, mamut dişi arayan araştırmacılar tarafından dört yıl önce keşfedildi.
Yakutsk’taki Bilim Akademisi araştırmacılarından Aisen Klimovsky, bu bulgunun “dünyaya bu canlıların gerçekte nasıl göründüğünü gösterecek ilk örnek” olduğunu söyledi. Daha önce sadece iskeletleri bulunan homotherium cinsi bu yavru, kürküyle birlikte olağanüstü bir şekilde korunmuş halde.
‘DOĞANIN BÜYÜK SIRRINI AÇIĞA ÇIKARIYORUZ’
Antik kılıç dişli kedinin kürkü koyu kahverengi ve yavrunun üç haftalıkken öldüğü tahmin ediliyor. Klimovsky, “Doğanın büyük bir sırrını açığa çıkarıyoruz” diyerek bulgunun önemini vurguladı.
Homotherium cinsi, yaklaşık 4 milyon yıl öncesinden 12 bin yıl öncesine kadar Kuzey Amerika, Avrasya ve Afrika’da yaşamıştı. Yetişkinlikte aslan büyüklüğünde olan bu kediler, karakteristik tırtıklı üst kesici dişleriyle tanınıyor.
BİLİMSEL ARAŞTIRMALARA IŞIK TUTACAK
Araştırmacılar, artan küresel sıcaklıklar nedeniyle Rusya’daki permafrostun (iki veya daha fazla yıl suyun donma noktasında veya altında yer alan toprak) çözülmesi sonucu bu tür kalıntıların gün yüzüne çıktığını belirtti. Yakutsk Enstitüsü’nden bilim insanları, daha önce de 44 bin yıllık bir kurt karkasını inceleme şansı bulmuştu.
Mamut Faunası Bölümü Başkanı Albert Protopopov, kılıç dişli kedi yavrusunun paleontologlar için büyük bir fırsat sunduğunu ifade etti. “Bu gerçek bir sansasyon” diyen Protopopov, bulgunun dünya çapında bilimsel araştırmalara ışık tutacağını belirtti.
Yakutistan, yüzölçümü Arjantin’den büyük ve %95’i permafrost ile kaplı olan bir bölge. İklim değişikliği bu eski dünyanın sırlarını yavaş yavaş ortaya çıkarıyor. Keşfedilen bu yavru, hem bilim dünyasında hem de tarih meraklıları arasında büyük ilgi uyandırdı.