Kelebek Magazin

Yüzen adalara sopalarla çıkılıyor! ‘Kurallara uyulmazsa kaybederiz’

Bingöl’de Turnalar Gölü’ndeki yüzen adalara ziyaretçiler fotoğraf çektirmek için sopa kullanarak çıkıyor. Bu tür hareketli sistemlerin insan …

Bingöl’de Turnalar Gölü’ndeki yüzen adalara ziyaretçiler fotoğraf çektirmek için sopa kullanarak çıkıyor. Bu tür hareketli sistemlerin insan müdahalesiyle çabuk bozulabildiğine dikkat çeken Dicle Üniversitesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, “Kurallara uyulmadığı sürece bunları çok kısa sürede kaybederiz” dedi.

Bingöl’ün Solhan ilçesindeki Turnalar Gölü’nde rüzgarın etkisiyle birbirinden bağımsız yüzen 3 ada bulunuyor. Derinliği 50 metrenin üzerindeki adalar, 2005 yılında korumaya alındı.

Şehrin sembolleri arasında yer alan yüzen adaları 2022’nin ilk 7 ayında 20 bin kişi ziyaret etti. Özellikle hafta sonları yoğunluğun yaşandığı gölde, adaların üzerine çıkmak yasak olmasına rağmen ziyaretçiler kurallara uymuyor.

Ellerindeki uzun sopalarla bekleyenlerin yüzen adaları yönlendirmesiyle bazı ziyaretçiler ile gelin ve damatlar, belli ücretlerle üzerine çıkıp fotoğraf çektiriyor.

“ÇOK ÇABUK BOZULABİLİYORLAR”

Dicle Üniversitesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, şunları söyledi:

* Çok zor oluşuyorlar. İnsan müdahaleleriyle de çok çabuk bozulabilirler. Böyle hassas sistemleri korumamız lazım. Bunları günlük ya da özel amaçlar için sıklıkla kullandığımız zaman doğal yapısında bozulmalar meydana gelecektir ve bunların tekrar oluşması için belki onlarca yıl ya da daha uzun yıllar gerekecektir. Bu yüzden kurallara uymamız lazım.

* Burayı günlük amaçlarla kullanmak çok riskli ve buralara yapılan çeşitli müdahaleler var. Sopalarla, küreklerle ya da ona benzer araçlarla  müdahaleler bunların çok hassas olan yapısını bozmakta ve dağılmasına neden olmaktadır. Çevreyi koruma görevimiz var. Çünkü bizim bunları çocuklarımıza, torunlarımıza teslim etme mecburiyetimiz var. Kurallara uyulmadığı sürece bunları çok kısa sürede kaybederiz. (DHA)

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ