Kelebek Magazin

Ovacık’ta keçilerin karda zorlu yolculuğu

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde yazın yeterince saman ve ot stoğu yapamayan besiciler, keçilerini iki metreyi bulan karda, dağlara çıkararak ormanda …

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde yazın yeterince saman ve ot stoğu yapamayan besiciler, keçilerini iki metreyi bulan karda, dağlara çıkararak ormanda meşe burçlarıyla besliyor.

Türkiye’nin en çok kar yağan yerleşim yerlerinden Ovacık’ta, keçi yetiştiricileri zorlu günler yaşıyor. Besiciler, saat 05.00’te ahırların kapısını biriken karları temizleyerek açıyor, ardından hayvanların bakımlarını yapıyor.

Kuraklıktan dolayı yeterli derecede saman ve ot stoğu yapamayan üreticiler, son dönemdeki yem fiyatlarında yaşanan artışın da etkisiyle, keçilerini iki bin rakımlı dağlardaki ormana götürüp meşe burçlarıyla besliyor.

Öğle saatlerinde dağlara çıkan besicilerin ardındaki keçiler de buzlu ve karlı yollardan tek sıra halinde ormana gidiyor.

Çobanlar ve keçileri, daha sonra yüksek rakımlı dağlardan inerek 1,5 metreyi geçen kar kalınlığında tehlikeli yolculuğun ardından köye varıyor.

Kangal köpeklerinin de sürüye eşlik ettiği yolculukta, keçilerin karda mahsur kalmamaları ve kurtlara yem olmamaları için dikkat ediliyor.

Ahırlarının önüne yem teknesi yerleştiren besiciler, yaz aylarında istifledikleri ot ve samanları da sırtlarında taşıyıp akşam saatlerinde hayvanlara vererek günü tamamlıyor.

“BU ZORLUKLARI YAŞAYAN BİLİR”

Keçilerini doyurabilmek için karda saatlerce yolculuk yaptıklarını belirten Ali İhsan Yetik (65), “Hayvanlarımız olmasa bu dağ başında bir bardak su bile içemeyiz. En az iki metreyi bulan karda 6 kilometre yol yürüyerek hayvanlarımızı ormana götürüyoruz. Sabah erkenden çıkıyoruz, hayvanlar ormanda meşe burçları yiyor, döndüğümüzde akşam oluyor. Bu şartlarda yaşıyoruz. Bu zorlukları yaşayan bilir. Emek vermeyen kimse anlamaz” dedi.

“ÇOK ZOR”

Soğuk havalarda besiciliğin zor olduğunu ifade eden Aziz Kapar ise, “5 saat ormanda karın içinde kalıyoruz. Çok zor gerçekten burada yaşamak.Dağa çıkmak için hedik (kar ayakkabısı) kullanıyoruz. Kara batmamak için onu takıyoruz ve keçilerin önünde yürüyoruz. Önde gitmemizin amacı hayvanlara patika yol yapmaktır. Sürünün en başında ben olurum en arkasında da köpekler. Köpek, kurt saldırısının önüne geçmek için her zaman en arkada gelir” diye konuştu. (DHA)

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ