Kelebek Magazin

Van Gölü’nde yosunlaşma tehlikesi

Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü’nün Erciş sahillerinde yosunlaşma görüldü. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri …

Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü’nün Erciş sahillerinde yosunlaşma görüldü. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mustafa Akkuş, durumun, göldeki besin tuzlarının fazlalığından kaynaklandığını söyledi.

Van ile çevresinde son yıllarda azalan yağış ve artan buharlaşma, Van Gölü’ndeki su seviyesini düşürürken, Erciş ilçesine bağlı Sahilkent Mahallesi’nin 1 kilometrelik bölümünde son günlerde görülmeye başlanan yosun yoğunluğu tedirginliğe neden oldu.

Sahile gidenler, kalın yeşil tabakaya anlam veremediklerini belirtti.

Sahilkent Mahallesi’nde 7 yıldır deniz bisikleti işletmeciliği yapan Necdet Sara (61), göldeki durumun kendisini tedirgin ettiğini, müşterilerinin de gölde gezinti yapmaktan vazgeçtiklerini söyledi.

“ARITMA TESİSLERİNİN ÖNLEMESİ LAZIM”

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mustafa Akkuş, durumun, göldeki besin tuzlarının fazlalığından kaynaklandığını ifade etti. Akkuş, şunları söyledi:

“Van Gölü’nün yüksek rakımda olması sebebiyle biyolojik döngü yavaş. Yani göle giden kirliliğin aslında çözülmesi rakımı alçak olan bölgelere göre daha yavaş gerçekleşiyor. Bugün Van Gölü’nün kenarında gezdiğimiz zaman özellikle Mollakasım, Erciş tarafında alglerin aşırı çoğaldığını yani su yosunlarının arttığını, kıyılarda yüzeyi kapladığını görüyoruz. Bunun sebebi göldeki besin tuzlarının fazlalığından kaynaklanıyor.”

“Şu anda Van Gölü için çok ciddi bir tehlike söz konusu değil çünkü burada gördüğümüz miktar normal görülenlerden çok az bir alanı kaplıyor. Bu aslında bir değişimin işaretini oluşturuyor. Van Gölü kapalı bir göl ve göle giden kirliliğin dışarı çıkma şansı yok. Bu sebepten Van Gölü kenarındaki arıtma tesislerinin tam kapasiteyle çalışıp, göle giren besin tuzlarını önlemesi lazım.”

“VAN GÖLÜ ÇOK HASSAS YAPIYA SAHİP”

“Şunu da bilmemiz lazım. Van Gölü diğer ekosistemlere göre çok daha hassas, çok daha kırılgan yapıya sahip. Bu sebepten eğer göl kenarındaki kirlilik unsurları önlenmezse bu alanların daha da arttığını, büyüdüğünü göreceğiz.” (DHA)

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ