İstanbul’da Herkes Nasıl?
Yapı Kredi Kültür Sanat’ta devam eden “Memento İstanbul-Hristoff Aile Arşivi” sergisinden yola çıkılarak hazırlanan “İstanbul’da Herkes Nasıl …
Yapı Kredi Kültür Sanat’ta devam eden “Memento İstanbul-Hristoff Aile Arşivi” sergisinden yola çıkılarak hazırlanan “İstanbul’da Herkes Nasıl?” başlıklı dans performansı yoğun istek üzerine tekrar sahneleniyor.
Çıplak Ayaklar Kumpanyası dansçıları tarafından ilk temsili haziran ayında yapılan ‘İstanbul’da Herkes Nasıl’ adlı performans, bugün ve yarın saat 19.30’da Yapı Kredi Kültür Sanat Galeri’de izlenebilecek. İstanbullu olmanın farklı boyutlarını tecrübe eden üç dansçı, Bulgar kökenli üç kuşak sanatçı bir ailenin İstanbul’la bağına odaklanan sergiyle ‘İstanbullu olmak’ üzerinden diyalog kuruyor. İstanbullu olmayı anlamaya çalışırken bir yandan da hafızanın saklayan, muhafaza eden, unutan ve hatırlayan doğasında bedenlerin nasıl etkilendiği sorusunu soruyor. Sanatçılar serginin tasarımını, mekanın düzenlenişini, sergi boyunca ortaya çıkan temaları performansın ve hareketin canlılığıyla boyutlandırıyor. Sergi mekânında gerçekleşecek olan performans, seyirciyi sergiye, hafıza ve beden ilişkisinin açtığı pencereden bakmaya davet ediyor.
TARİHE IŞIK TUTUYOR
Üç nesil sanatçı bir ailenin, Hristoff Ailesi’nin yıllar içinde biriktirdiği fotoğraflar, resimler, kişisel eşyalar ve objelerden yola çıkan “Memento İstanbul” sergisinin küratörlüğünü Peter Hristoff, Elif Erdoğan, Yeşim Demir Pröhl üstleniyor. 7 Ağustos’a kadar Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Galatasaray’daki binasının ikinci ve üçüncü katlarında ziyaret edilebilecek sergi, bir ailenin olduğu kadar İstanbul’un da tarihine ışık tutuyor.
Sergide Hristoff Aile Arşivi’nden derlenen objelere Pera Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, Yapı Kredi, Nur ve Selçuk Altun, Ömer M. Koç, Emel ve Bülent Korman ile Ayşegül ve Ömer Özyürek koleksiyonlarından gelen resimler eşlik ediyor. Ailenin erken Cumhuriyet yılları sanat ortamıyla bağlarının anlatıldığı bölümde Aliye Berger, Ali Sami Boyar, İbrahim Çallı, Hayri Çizel, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Zeki Faik İzer, Zeki Kocamemi ve Şerif Renkgörür’ün eserleri de yer alıyor.