Kelebek Magazin

Çiftçi borcu borçla kapatıyor

Tapu Kadastro Müdürlüğü’nün verilerine göre, Türkiye’de vatandaşın 1 milyon 533 bin tarım arazisine bankalar ipotek koydu. İpotek konulan arazi …

Tapu Kadastro Müdürlüğü’nün verilerine göre, Türkiye’de vatandaşın 1 milyon 533 bin tarım arazisine bankalar ipotek koydu. İpotek konulan arazi sıralamasında Urfa ilk sırada yer alırken, Konya ise ikinci sırada yer aldı. Verilere ilişkin konuşan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “İpotekli tarım arazilerinin büyüklüğü çiftçimizin ve ülke tarımının geldiği acı durumu ortaya koyuyor… İktidarın şaşı bakışının sonucu… Çiftçimiz borcu borçla kapatıyor” dedi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün (TKGM) verileri çiftçinin geldiği son durumu gözler önüne serdi.

Verilere göre, Türkiye’de tarım arazisine bankalar tarafından ipotek konulan yurttaş sayısının 1 milyon 533 bin 579’a çıktığı belirlendi. İpotek konulan tarım arazilerinin büyüklüğü itibarıyla Urfa, 127 milyar 760 milyon metrekare tarım arazisi ile ilk sırada yer alırken, 4 milyar 489 milyon 478 metrekarelik ipotekli tarım arazisi ile Konya ikinci sırada geldi. Urfa ve Konya’yı ise 1,7 milyar metrekare ile Ankara ve 1,2 milyar metrekare ipotekli arazi ile Adana takip etti.

İpotekli tarım arazilerinin kentlerdeki toplam tarım arazilerine oranına yönelik dağılımı ise şu şekilde oldu:

Urfa: Yüzde bin 59

Konya: Yüzde 23, 36

Adana: Yüzde 23,2

Aksaray: Yüzde 23,61

BORÇLAR ARTTI

Tarım sektörünün bankacılık sistemine olan borçları Haziranda 16,8 milyar lira artarak 224,8 milyar liraya yükseldi. Sektörün borçlarında yılın ilk altı aylık döneminde ise 57,1 milyar lira artış oldu.

“ÜLKEN TARIMININ GELDİĞİ ACI DURUMU ORTAYA KOYUYOR”

Verileri değerlendiren TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, şunları söyledi:

“İpotekli tarım arazilerinin büyüklüğü çiftçimizin ve ülke tarımının geldiği acı durumu ortaya koyuyor. Maliyetler altında zor şartlar altında üretim yapan çiftçilerimiz borcunu borçla kapatıyor. Bankalara mahkûm olan çiftçilerimizin arazileri de ipotek altında. İktidarın ülke çiftçisine ne kadar şaşı baktığını net bir şekilde ortaya koyan bir tablodur bu. Borç batağına sürüklenen çiftçilerimiz ne yazık ki üretimden çekiliyor.”

“16 YILDA TARIM YÜZDE 18’İ TARIM VASFINI YİTİRDİ”

Ülkemizde son on altı yılda toplam tarım arazilerinin yüzde 18’inin tarım arazisi vasfını yitirdiğini de belirten Yokuş, “Ülke genelinde toplam kayıp 4,2 milyon hektar. En fazla tarım arazisi kaybeden illerimiz sırasıyla Konya 761 bin, Diyarbakır 241 bin, Şanlıurfa 207 bin, Yozgat 174 bin, Adana 154 bin hektar. Bu tablonun sorumlusu elbette AKP hükümetidir. Kayba uğrayan 4,2 milyon hektar arazinin ne kadarının terk, ne kadarının imar ve yapılaşmayla, ne kadarının vasıf kaybıyla olduğu bilinmiyor. Her konuda olduğu gibi siyasi iktidarın sözcüleri tarım ve besicilik konusunda da yalan rüzgârlarıyla halkı avutmaya devam ediyor. AKP tarımda kendi kendine yeten ülkemizi ithal eden ülke hâline getirdi” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ