Kelebek Magazin

Rusya’dan yaptırımlara misilleme: Kendi uzay istasyonunu inşa etmek istiyor

Rus uzay ajansı, Batı’nın uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak ISS’den çekilmekle tehdit ettikten sonra kendi uzay istasyonunu yapacağını …

Rus uzay ajansı, Batı’nın uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak ISS’den çekilmekle tehdit ettikten sonra kendi uzay istasyonunu yapacağını duyurdu. Roscosmos, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) rakip olacak kendi uzay istasyonunun bir modelini ortaya çıkardı.

Son zamanlarda, Roscosmos’un yeni atanan başkanı Yury Borisov, Rusya’nın 2024’ten sonra ISS’den ayrılmayı ve kendi istasyonunu inşa etmeyi planladığını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Borisov, “Tabii ki ortaklarımıza karşı tüm yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz, ancak bu istasyonu 2024’ten sonra terk etme kararı alındı. Bu zamana kadar Rus yörünge istasyonunu kurmaya başlayacağımızı düşünüyorum” dedi.

Pazartesi günü Roscosmos, Moskova dışındaki bir askeri-endüstriyel sergide kendi uzay istasyonunun fiziksel bir modelini sergiledi. ‘ROSS’ lakaplı Rus Yörünge Uzay İstasyonu, iki aşamada fırlatılacak. The Guardian, ilk aşamanın dört modül içereceğini belirtirken, Rusya devlet medyası daha önce ilk aşamanın 2025’te, ikinci aşamanın ise 2030-2035’te başlayacağını öne sürmüştü.

Rusya’nın planları, en azından 2024’e kadar ISS’de kalacağını gösteriyor. NASA, Roscosmos’un 2028’e kadar ISS’den ayrılamayacağını düşünüyor çünkü Ukrayna’nın işgaliyle Rusya’ya uygulanan ve uzay çalışmalarının da bütçesini etkileyen ağır uluslararası yaptırımlar altındayken, Roscosmos’un uzay istasyonunun inşasını bitirmesine şüpheyle yaklaşılıyor.

NASA ve Roscosmos, yirmi yılı aşkın bir süredir ISS’de uzun süredir devam eden bir ortaklığa sahip. Uzay istasyonunun 1998’de fırlatılmasından bu yana, en az bir NASA astronotu ve bir Roscosmos kozmonotu var. Ancak Rus uzay ajansı, Rusya’ya uygulanan yaptırımlara misilleme olarak son zamanlarda harekete geçerek bu iş birliğini bozmayı planlıyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ