Petrol fiyatlarında dalgalı seyir
Petrol fiyatları küresel ekonomideki yavaşlamadan kaynaklanan talep risklerinin geçen haftaki güçlü ralliyi durdurmasıyla kısmen geriledi …
Petrol fiyatları küresel ekonomideki yavaşlamadan kaynaklanan talep risklerinin geçen haftaki güçlü ralliyi durdurmasıyla kısmen geriledi.
Petrol fiyatları OPEC+ üreticiler grubunun üretimi düşürme kararının ardından geçen hafta elde ettiği kazanımların bir kısmını geri verdi.
Petrol geçen hafta OPEC+ grubunun üretimi günlük iki milyon varil düşürme kararıyla marttan beri en büyük haftalık kazanımını elde ederken fiyatları bir haftada yüzde 17 arttı. Petrol fiyatlarında geçen hafta yaşanan sert yükseliş nedeniyle benzin ve motorinde de zam yağmuru yaşandı.
Petrol, diğer emtialar ve hisse senetleri gibi varlıklar geçtiğimiz aylarda Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği tüm kazanımları silerken merkez bankalarının faiz artışları nedeniyle ekonomik durgunluk baskısı altında kalmıştı.
Petrol fiyatları mart ayında 120 dolara çıkmış sonrasında 80 dolar bandına kadar gerilemişti. Geçtiğimiz hafta alınan OPEC+ kararı sonrası ise brent petrol varil başına 98 doların üzerini gördü.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Allianz SE baş ekonomi danışmanı Mohamed El-Erian CBS News’e verdiği demeçte, “OPEC’in kararı ABD’yi incitiyor olsa da, kimseyi şaşırtmamalıydı” dedi.
Fed’in faiz artışlarının yüksek bir resesyon riskini beraberinde getirdiğini hatırlatan Erian, “OPEC, azalan talep bağlamında petrol fiyatlarını korumaya çalışıyor” dedi.
PETROL PİYASASINDA SON DURUM
Bu gelişmelerin ardından bugün ise Brent ham petrolü vadeli kontratları yüzde 0,7 düşerek 97,3 dolara indi. ABD hafif ham petrolü vadeli kontratları da yüzde 0,8 düşüşle 91,88 dolara geriledi.
İki kontrat da erken işlemlerde 30 Ağustos’tan beri en yüksek seviyelerini gördü fakat Japonya ve Güney Kore’deki resmi tatillerin Asya piyasalarındaki işlem hacmini düşürmesiyle borsalara paralel düştü.
Öte yandan corona virüs karantinalarının sürdüğü Çin’de hizmet sektörünün eylülde sürpriz bir şekilde küçüldüğünü gösteren veriler bu yıl dünyanın en büyük petrol ithalatçısında yavaşlayan ham petrol talebine ilişkin yeni korkulara yol açtı.
Çin’in bu hafta açıklanacak ticaret verilerinin ülkeye yapılan ham petrol sevkiyatlarına daha fazla ışık tutması bekleniyor. Ülkede petrol talebi bu yıl istikrarlı bir şekilde azalırken yerel ihracat kotalarındaki son artış daha fazlasının geleceğine işaret ediyor.
TÜRKİYE’DEKİ AKARYAKIT FİYATLARINI DA ETKİLEDİ
Geçtiğimiz hafta petrol ve uluslararası ürün fiyatları ile dolar kurundaki artış Türkiye’de akaryakıtta yeniden zam yağmurunu beraberinde getirdi. Geçtiğimiz hafta motorine 4 kez benzine ise 2 kez zam yapıldı. Böylece motorine bir haftada litrede 5 lira 40 kuruş zam gelmiş oldu.
Petrol fiyatları, Türkiye’de de akaryakıt fiyatlarının doğrudan belirlenmesinde önemli bir etken. Tamamlanmış petrol ürünleri ham petrolden rafine edildiği için, ham petrolün fiyatının değişmesi durumunda tüm tamamlanmış ürünlerin fiyatları da değişiyor.
Türkiye’deki akaryakıt fiyatları uluslararası benzin ve motorin fiyatları ile Dolar/TL kurunu referans alarak belirleniyor.