Kelebek Magazin

Gaziantepli kadınlar Japon evlerini süslüyor

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde kadınların geleneksel tezgahlarda, unutulmaya yüz tutmuş Türk motifleriyle dokuduğu halılar Japonya’ya ihraç …

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde kadınların geleneksel tezgahlarda, unutulmaya yüz tutmuş Türk motifleriyle dokuduğu halılar Japonya’ya ihraç ediliyor.

Oğuzeli Belediyesi tarafından halı dokumacılığının gelecek nesillere aktarılması ve kadınların aile bütçesine katkı sağlaması amacıyla dört mahallede açılan dokuma kursları ilgi görüyor. Öğrendiklerini geleneksel tezgahlarda uygulayan 20 kursiyer, unutulmaya yüz tutmuş, farklı ve rengarenk Türk motiflerini halılara ilmek ilmek dokuyor. Halıları Osmanlı Türk beylikleri ve Kazak motifleriyle süsleyen kadınların dokuduğu halılar özel bir halı firması tarafından da Japonya’ya ihraç ediliyor.

Yapımı zahmetli ve uzun süren halılardan 50’si üç yıl içinde Japonya’ya gönderildi. Attıkları ilmek başına para kazanan kadınlar, hem kaybolmaya yüz tutmuş motifleri geleceğe taşıyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, “Halı tezgahlarımızda kadınlarımız el emeği göz nuru olan Türk motifli halılarımızı doğal iplerle ve doğal kök boyayla üretiyor. Buradan da Japonya’ya ihraç ediliyor. Hem vatandaşımız meslek öğreniyor hem ilçe ekonomimiz kazanıyor. Meslek edindirme anlamında meslek kazandırılmış oluyor. Ülkemiz kazanıyor, ilçemiz kazanıyor. Bu faaliyetten dolayı memnuniyet duyuyoruz. Buradan bir gelir etmenin ötesinde sosyal belediyecilik ve kalkınmaya yönelik bir belediyecilik anlayışıyla çalışıyoruz. Burada kültür öğemiz var, Türk motifli halılarımız var.”

Kılıç, dokumada kullanılan iplerin çiftçilerin ürettiği keçi ve koyun yünlerinden imal edildiğini belirtti.

Usta öğretici Bedriye Özbey, 30 yıldır halı dokuma üzerine çalışmalar yaptığını ifade etti. Özbey, “İşimizle gurur duyuyoruz. Geleneğimiz ve kültürümüzü ilerletmek bizim için gurur verici. Unutulmaya yüz tutmuş yüzyıllar önce Türklerin ilerlemesi için kullanılan bu halıcılık şu an en geri planda. Unutulmaya yüz tutmuş motifleri gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Dikkat isteyen ve herhangi bir dikkatsizlikte hata olacak bir iş” diye konuştu. (AA)

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ