Kelebek Magazin

Zeytinde rekora rağmen ucuzluk zor

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde tarihi rekor geliyor. Ancak yüksek maliyetler yüzünden fiyatlarda ucuzluk zor görünüyor. Bolluğun sıkıntıya …

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde tarihi rekor geliyor. Ancak yüksek maliyetler yüzünden fiyatlarda ucuzluk zor görünüyor. Bolluğun sıkıntıya dönüşmesinden de endişe ediliyor.

Türkiye bu yıl zeytinyağında 421 bin ton, sofralık zeytinde 750 bin ton civarında üretimle tarihi rekora hazırlanıyor. Tahminlerde bir sapma olmaması halinde geçen yıla göre zeytinyağı üretimi yaklaşık yüzde 79, zeytin üretimi yüzde 65 oranında artacak.

Ancak zeytindeki bolluk ve bereketin vatandaşın sofrasına ucuzluk olarak yansıması zor görünüyor. İhracatta beklenen artışlar yaşanmaması halinde ise ürünün elde kalmasından endişe ediliyor.

17’nci Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali 3-6 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle yapıldı. Ölmez ağacın gölgesinde başlayan festivale bu yıl rekor rekolte ve rekorla birlikte gelen bir dizi bilinmezlik damga vurdu.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, Ayvalı Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal ve zeytinyağı üreticileri SÖZCÜ’ye zeytin ve zeytinyağına ilişkin önemli bilgiler aktardı.

KOYACAK KAP YOK!

Yapılan tahminlere göre, geçen sezonda yaklaşık 450 bin ton olan sofralık zeytin üretimi bu sezonda 750 bin tona, yaklaşık 230 bin ton olan zeytinyağı üretimi de 421 tona çıkacak. Bu rekor artışlarla Türkiye zeytin üretiminde dünya birincisi, zeytinyağı üretiminde de ikinci sıraya yükselecek.

Ancak Türkiye’de bu kadar zeytin ve zeytinyağını koyacak düzeyde yeterli kap, depo bulunmuyor. Zeytinyağında en fazla 250 bin ton saklama imkanı bulunuyor.

FİYATLARDA BELİRGİN BİR DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR

Bu yıl kuraklık nedeniyle hasat gecikince zeytin ve zeytinyağı fiyatı geçtiğimiz günlerde birden yükseldi. Vatandaş, düşük arz kaynaklı artan fiyatın şimdi rekor hasatla birlikte hızla düşmesini bekliyor. Ancak hem ziraat odası hem de sanayici ve tüccar tarafı fiyatta öyle belirgin bir düşüş olmayacağını söyledi.

Neden olarak da aşırı yükselen üretim maliyetleri gösteriliyor. Fiyatın düşmesi için devlet desteğinin arttırılması gerektiği ifade ediliyor. Alım gücünü kaybeden vatandaşın zeytinyağı tüketimi diğer bir çok üründe olduğu gibi düştüğü için yüksek arza karşılık düşük talep riskinin fiyatlarda aşağı yünlü baskıyı artıracağı belirtiliyor.

ÖNLEM ALINMAZSA ELDE KALACAK

Ayvalık Belediyesi geçen yıl 225 liraya sattığı yeni hasat zeytinyağının 5 litrelik tenekesini bu yıl 550 liradan satmaya başladı. Piyasada ise şimdiden 5 litresi 650-700 liralık fiyatlar oluştu. İhracatta sıkıntı, iç talepte ise yüksek fiyat kaynaklı talep düşüklüğü yaşanması halinde zeytin ve zeytinyağının üreticinin elinde kalabileceği, böyle bir sorun yaşanmaması için rekor yılına özel önlemlerin alınması gerektiği ifade edildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ