Otomotiv sektörü ve Joe Biden arasında Çin kavgası
Otomotiv sektörü pil malzemelerine olan bağımlılığın yarattığı sorunlarla mücadele ediyor. Diğer yandan dünyanın en büyük otomobil üreticileri de …
Otomotiv sektörü pil malzemelerine olan bağımlılığın yarattığı sorunlarla mücadele ediyor. Diğer yandan dünyanın en büyük otomobil üreticileri de ABD’de Joe Biden yönetiminin Çin’le olan rekabeti nedeniyle daha büyük sorunlar yaşıyor.
Financial Times’ın haberine göre, Biden döneminde çıkan en önemli iklim yasası olan Enflasyon Azaltma Yasası, Kuzey Amerika’da üretilen elektrikli araçlara cömert vergi teşvikleri sunuyor. Bataryaların menşei ve bileşenlerine ilişkin yeni kurallar ise 2024’ten itibaren aşamalı olarak yürürlüğe girecek.
YASA ZOR DURUMDA BIRAKTI
Ancak yasaya göre şirketlerin 2024’ten itibaren 7 bin 500 dolara kadar vergi teşviklerine hak kazanması için araçların Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore tarafından üretilmiş veya monte edilmiş herhangi bir batarya bileşenine sahip olmaması gerekecek. 2025’te ise bataryaların bu ülkelerde çıkarılan, işlenen veya geri dönüştürülen madenleri içermemesi şartı getirilecek.
Bununla birlikte, otomobil üreticileri hala büyük ölçüde Çin’de işlenen minerallere bağımlı durumda. Ancak bu üreticiler Çin’le çalışmaları halinde rekabet gücünün bozulmasından ve müşterileri kaybetmekten endişe etmeye başladı.
Otomobil üreticileri başlangıçta yeni yasayı desteklese de sonrasında şirketler ve ticaret grupları, Çin’le ilgili kuralların gevşetilmesi için baskı yapmaya başladı. Bazı üreticiler Çin menşeili içeriğe izin verilmeye devam edilmesi gerektiğini savundu.
SEKTÖR BASTIRIYOR
Dünyanın en büyük otomotiv şirketleri olan Ford, Stellantis ve Volkswagen de düzenleyicilerden Çin menşeine izin verilmesini istedi. Bu şirketler Çin menşeili ürünler için bir eşik belirlenmesini talep ederken Volkswagen bu eşiğin yüzde 10 olmasını önerdi.
Ford da aynı şekilde “endişe duyulan yabancı kuruluş” etiketi konusunda endişelerini dile getirdi. Şirket gelecek yıl Çinli batarya üreticisi CATL’den Mustang Mach-E otomobili ve F-150 Lightning kamyonu için batarya tedarik edeceğini duyurmuştu. İki şirket ayrıca ilişkileri geliştirmek konusunda mutabakat da imzalamıştı.
ÇİNLİLER ÜRETİMDE BASKIN
Çin son 10 yılda dünya çapında kritik minerallerin madenciliğine büyük yatırım yaptı. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, Çin dünyadaki nikelin yüzde 35’inin, lityumun yarısının, kobaltın yüzde 60’ının ve nadir toprak elementlerinin yüzde 90’ının işlenmesini kontrol ediyor. Bu ürünler ise elektrikli araç yapımında kullanılan temel malzemeleri oluşturuyor.
Ayrıca yakın tarihli bir IEA analizine göre, küresel katot üretiminin yarısından fazlasından yedi şirketin sorumlu oldu. Bu listenin zirvesinde ise Çinliler var. Yine en büyük altı anot üreticisinin Çinli olduğu ve bu şirketlerin küresel üretim kapasitesinin üçte ikisini oluşturduğu belirtildi.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü kıdemli araştırmacısı Chad Bown, “Çin’i bu tedarik zincirinden çıkarmak çok zor. Bunu yapmak için, daha önce kullanmayı hiç düşünmediğimiz politika araçlarını kullanmalısınız” dedi.