Kelebek Magazin

Kütahya’da bin 700 yıllık pagan heykelleri bulundu

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne 2012 yılında dahil edilen Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’nde arkeolojik kazılar …

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne 2012 yılında dahil edilen Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’nde arkeolojik kazılar devam ediyor. Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan antik kentte bulunan Penkalas Çayı’nda (Koca Çay) Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun başkanlığında yürütülen kazıda, mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası “Afrodit”, şarap tanrısı “Dionysos”, yarı insan yarı tanrı Herkül tasvirlerinin de bulunduğu onlarca mermer parçasına ulaşıldı.

Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bu sene antik dönemde yapılmış taşkın duvarları ile çayda enkazı günümüze kadar ulaşan üçüncü antik köprüye ait mimari kalıntıları ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Penkalas’taki kazıda irili ufaklı 70 heykel parçası bulduklarını belirten Coşkun, “Bu mermer parçalar daha çok köprünün enkazının olduğu yerde karşımıza çıkıyor. Penkalas Çayı yatağının genelinde bu tarz yoğun miktarda heykel parçasıyla karşılaşmıyoruz” dedi.

PARÇALANMIŞ HEYKELLER BİN 700 YILLIK

Aizanoi halkının, Romalıların Hristiyanlığı kabul etmelerinin ardından çok tanrılı inanca ait heykelleri kırıp çaya attığını değerlendirdiklerini belirten Coşkun, parçalanmış heykellerin bin 700 yıllık olduğunu aktardı.

Prof. Dr. Coşkun, Aizanoi halkının, Romalıların Hristiyanlığı kabul etmelerinin ardından çok tanrılı inanca ait heykelleri kırıp çaya attığını değerlendirdiklerini dile getirdi.

Coşkun, sözlerine şöyle devam etti:

“Bugüne kadar elde ettiğimiz verilerden hareketle, bunların köprü yıkılmadan önce köprüden ve kenardaki taşkın koruma duvarlarından yani rıhtım duvarlarından buraya bilinçli olarak atılmış olabileceğini düşünüyoruz. Bunu da Roma İmparatorluğu döneminde Hristiyanlığın kabul edilmesinden sonra eski çok tanrılı (pagan) dine ait heykellerin parçalanıp bir ritüel, belki de bir festival şeklinde dere yatağına atıldıklarını değerlendirebiliriz.”

“Yeni kabul edilen tek tanrılı dinin gereği çok tanrılı dine ait tanrı, tanrıça heykellerinin kırılıp dere yatağına atıldığını düşünebiliriz.” (AA)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ