Kelebek Magazin

Sandalla her gün köpek balığı avlıyorlar

Hint Okyanusu kıyılarında yaklaşık 3 bin 333 kilometrelik sahil şeridine sahip Somali’de, balıkçıların avlamak için yarıştıkları balık türünün …

Hint Okyanusu kıyılarında yaklaşık 3 bin 333 kilometrelik sahil şeridine sahip Somali’de, balıkçıların avlamak için yarıştıkları balık türünün başında, köpek balıkları geliyor.

Başkent Mogadişu sahillerinde her gün avlandıktan sonra omuzlarında 3 ila 5 metrelik köpek balığı taşıyan gençlere rastlamak mümkün.

Binlerce farklı tür canlıyı içerisinde barındıran Somali suları, hem yerli hem de yabancı balıkçılar için önemli bir kaynak durumunda.

Sıklıkla ton balığı, uskumru, orfoz, testere ve köpek balığı ile ıstakoz ve karides gibi deniz canlılarını avlamayı tercih eden Somalili balıkçılar, tuttukları balıkları Hamarweyne gibi büyük hallerde satıyor.

.

 

TANESİ 600 DOLAR 

Omzundaki köpek balığıyla AA muhabirine konuşan genç balıkçı Ahmed Liban, köpek balığının diğer balıklara göre daha pahalı olduğunu ve fiyatlarının boyuna göre değiştiğini söyledi.

.

Liban, “Her gün saatlerce denizde oluyorum ve 5 yıldır bu işi yapıyorum. 4 çocuğumu bu işten kazandığımla büyütüyorum.” dedi.

Balıkların fiyatının en az 300 dolar, bazılarının ise 600 dolar olduğunu söyleyen Liban, her sabah teknelerle köpek balığı için açıldıklarını belirtti.

.

Mogadişu’yu ziyarete gelen herkesin meraklı gözlerle izlediği balıkçılar, sahilde omuzlarında koca balıklarla dolaşıyor.

.

YABANCI GEMİLER DE AVLANIYOR

Madagaskar’dan sonra Afrika’nın en uzun kıyı şeridine sahip olan Somali’de, çok sayıda ülke avlanıyor.

Ülkede 1990’ların başında iç savaşın çıkması ve merkezi hükümetin dağılmasının ardından, Somali kıyıları yabancı gemilerle dolup taştı. Bu yabancı gemiler arasında İtalya, Japonya, Hindistan, Portekiz ve Çin gibi ülkelerden gelen tekneler yer alıyor.

Kızıldeniz ve Hint Okyanusu kıyılar ile Jubba ve Şabel adlı iki nehre sahip olan Somali, şiddetli kurak ve gıda sorununa rağmen denizlerinden yeterince faydalanamıyor.
AA

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ