Kelebek Magazin

Şimdiye kadar bulunan en eski yiyecek kalıntıları ortaya çıktı

Tarih öncesi insanların sadece topladıkları böğürtlenleri ya da pişmemiş hayvan etlerini yediklerine dair düşünceler son buluyor. Kuzey Irak’taki …

Tarih öncesi insanların sadece topladıkları böğürtlenleri ya da pişmemiş hayvan etlerini yediklerine dair düşünceler son buluyor. Kuzey Irak’taki bir mağara kompleksinde, şimdiye kadar bulunan dünyanın en eski pişmiş yemeğinin kömürleşmiş kalıntıları ortaya çıktı.

Kazıyı koordine eden Liverpool John Moores Üniversitesi’nde kültürel paleoekoloji profesörü olarak görev alan Chris Hunt, “Bulgularımız, Neandertaller arasında karmaşık pişirmenin ve dolayısıyla yemek kültürünün ilk gerçek göstergesi” dedi.

Hatta Hunt ve meslektaşları, yakınlardaki mağaralardan toplanan tohumları kullanarak tariflerden birini yeniden oluşturmaya çalıştılar. Hunt, cevizli yemeğin son derece lezzetli olduğunu belirtti.

Şimdiye kadar bulunan en eski yanmış yiyecek kalıntıları, Bağdat’ın 805 kilometre kuzeyinde Zagros Dağları’nda Shanidar Mağara’da bulundu.

Ekip ayrıca, yaklaşık 12.000 yıl önce erken modern insanlar tarafından işgal edilen güney Yunanistan’daki Franchthi Mağarası’ndan çıkarılan eski kömürleşmiş yiyecek parçalarını analiz etmek için bir taramalı elektron mikroskobu kullandı.

Liverpool Üniversitesi’nden arkeobotanikçi Dr Ceren Kabukcu, “Hem Neandertaller hem de erken modern insanlar (Homo sapiens) tarafından her iki bölgede ve Shanidar Mağarası’ndaki her iki aşamada bakliyat tohumlarını ilk kez ıslatıp dövdüğüne dair kanıtlar sunuyoruz” dedi.

Hunt, “Neandertallerin saksıları olmadığı için tohumlarını bir hayvan derisi kıvrımına batırdıklarını tahmin ediyoruz. Yeniden oluşturulan tarifin tadına baktıktan sonra, Neandertallerin neden bu kadar bozulmuş bir durumda dişleri olduğunu anlayabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ