Boğaziçi akademisyenleri: Görevimizi yapmamız engelleniyor
Protestolarla gündemde olan Boğaziçi Üniversitesi, dünya sıralamasında 100 sıra geriledi. Akademisyenler de üniversitedeki usulsüz uygulamaları protesto ederek #GörevimiziYapmamızEngelleniyor etiketiyle kampanya başlattı.
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, yaklaşık iki yıldır üniversitelerinde gerçekleşen usulsüz uygulamalar nedeniyle iş yapmalarının engellendiğini ifade ederek sosyal medya kampanyası başlattı.
#GörevimiziYapmamızEngelleniyor” etiketi üzerinden onlarca paylaşım yapılırken #100Haftadır ve #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz etiketleri de kullanıldı.
2 ENSTİTÜ 29 BÖLÜM DESTEK VERDİ
Akademisyenler ayrıca 29 Kasım Salı günü yine rektörlüğe sırtlarını dönerek bir açıklama yaptılar. Ortak açıklamaya Boğaziçi Üniversitesi’ndeki ATA Enstitüsü akademisyenleri, Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü ve Çevre Bilimleri Enstitüsü’nün yanı sıra 29 bölümün akademisyenleri destek verdiğini açıkladı.
“İki yıla yaklaşan bir süredir üniversitemizde ciddi bir yönetim krizi yaşanmaktadır” denilen açıklama şöyle devam etti:
“Yönetim, var olan mevzuatı da çarpıtarak, öğretim üyelerine soruşturmalar açmakta, bazı öğretim üyelerimizin sözleşmelerini gerçeklerden uzak haberlere dayandırarak yenilememekte, bazılarının yükseltmelerini keyfi sebeplerle bekletmekte, bazılarının ders vermesini, hatta kampüse girmesini hukuksuzca engellemektedir.
LİYAKATSİZ, ŞEFFAF OLMAYAN ATAMALAR DEVAM EDİYOR
Bu tür uygulamaların, üniversitemizin 50 yılı aşkın sürdürdüğü ve yılların birikimine dayalı iyi bir kamu üniversitesi olma özelliğini ve eğitim ve araştırma kalitesini ciddi şekilde tehlikeye attığı konusunda yaptığımız tüm uyarılar göz ardı edilmiştir.
Liyakatsiz, şeffaf olmayan atamalar devam ederken, bu süreçleri eleştiren ve dava açan bölüm başkanları, mesnetsiz gerekçelerle görevden alınmakta ve bölümler tarafından seçilen bölüm başkanlarının atamaları yapılmamaktadır.
Bu tür uygulamalar, üniversitemizin kurumsal bütünlüğüne telafi edilmesi zor hasarlar vermekte ve ciddi kamu zararı oluşturmaktadır. Bu hasarların ve kamu zararının önüne geçmek gerek öğrencilerimiz gerekse onlara iyi bir gelecek sağlamak uğruna fedakarlıkla çalışan ailelerine karşı sorumluluğumuzdur.”
100 SIRA GERİLEDİ
YÖK’ün hazırladığı “Üniversite İzleme ve Değerlendirme 2022” raporunda Boğaziçi Üniversitesi’nde atıf alan yayın sayısı 2020’de 621’di ancak bu sayı 2021’de 580’e düştü.
Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteler Sıralaması’na göre ise 2018’de bölgesel sıralaması 67 olan Boğaziçi Üniversitesi, 2019’da 88’e, 2020’de 138’e geriledi. 2021’de ise 100 sıra gerileyerek 167. sırada kendine yer buldu.