“Sağlık personeli alımı yetersiz sayıda”
Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, Sağlık Bakanlığı tarafından 31 bin 600 sözleşmeli personel alımının yetersiz olduğunu söyledi.
Cem YILDIRIM/ANKARA
Sağlık Bakanlığı tarafından 31 bin 600 sözleşmeli personel alımına ilişkin ilanın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından açıklamalarda bulunan Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, KPSS puanıyla alınacak sözleşmeli personelin sağlık teşkilatlarındaki iş yoğunluğunu hafifletmeye yetmeyeceğini söyledi.
Ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyinde sözleşmeli sağlık personeli alımı yapılacağını belirten Taşkın, özellikle ortaöğretim düzeyinde eğitim görenler arasından sözleşmeli sağlık personeli pozisyonları sayısının az olduğuna dikkat çekerek, her yıl binlerce mezun veren Sağlık Meslek Liselerinin işlevinin azaldığını ve bu okullardan mezun olanların gelecek umutlarının kalmadığına vurgu yaparak şunları ifade etti:
HER BÖLÜMDE EKSİKLİK VAR…
– Sağlık Bakanlığınca 31.600 sözleşmeli sağlık personeli alımına ilişkin olarak ilan edilen pozisyonları incelediğimizde lisans ve ön lisans düzeyinde eğitim gören sağlık yönetimi, hemşire, ebe, diğer sağlık personeli, anestezi, çevre sağlığı, laboratuvar, röntgen, ameliyat, diyaliz, ilk ve acil yardım teknisyen ve tekniker sayılarının yetersiz olduğunu görüyoruz. OECD ülkeleri arasında kişi başına düşen söz konusu pozisyonların ülkemizde yetersiz olduğu ayrıca değerlendirilmelidir.
GERÇEKÇİ, AKILCI VE KALICI ÇÖZÜMLER GETİRİLMELİ
– Sözleşmeli sağlık personeli alımında ortaöğretim düzeyinde eğitim görenlerin sayılarının çok az olması eleştirilebilir. Kamu ve özel Sağlık Meslek Liselerinden her yıl binlerce gencimiz mezun oluyor. Bu mezunlar uzun yıllar atanamıyorlar ve başka alanlara yöneliyorlar. Ülkemiz, Avrupa ülkeleri arasında yaş ortalaması en genç nüfusa sahip olan bir ülkedir. Eğer devlet iş imkânı yaratır, istihdam planlamasını reel olarak ülke şartlarına göre yaparsa bu genç nüfusumuz sağlık sektöründe işgücü, finansman ve insan kaynakları açısından büyük bir avantaj sağlayabilir.
– Sağlık teşkilatlarında çalışanların iş yoğunluğunu giderecek; sağlık çalışanlarının işini ve işyerini severek, isteyerek, benimseyerek ve mutlu olduğu bir işyeri olarak değerlendirecek düzeyde istihdam yapılması gerekir. Hem sağlık çalışanlarının hem de halkımızın sağlık sorunlarının giderilebilmesi açısından sağlık politikalarının gerçekçi, akılcı ve kalıcı çözüm getirilerek mutlu ve sağlıklı bir toplum oluşturulabileceği unutulmamalıdır.