ABD’de hükümet yine kapanmanın eşiğinden döndü
ABD’de geçici bütçe süresi dün itibarıyla dolarken hükümetin kapanmasını önleyecek 1,2 trilyon dolarlık yeni geçici bütçe tasarı bugün gecikmeli olarak Senato’dan geçti.
ABD Senatosu, federal hükümetin kısmi olarak kapanmasını önleyecek 1,2 trilyon dolarlık bütçe tasarısını onayladı.
Bugün erken saatlerde 24 hayır oyuna karşılık 74 evet oyuyla onaylanan ve 30 Eylül 2024 tarihine kadar hükümete finansman sağlayan tasarı, Başkan Joe Biden’in imzasıyla birlikte yürürlüğe girecek.
Beyaz Saray, anlaşmaya varılmasının ardından yaptığı açıklamada, “Başkan tasarıyı cumartesi günü imzalayacak. Federal kurumlar kapatılmayacak ve normal faaliyetlerine devam edecekler” denildi.
Federal hükümet, mali yılın ilk altı ayında geçici harcama önlemleriyle finansa edilmişti.
Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, geçen ekim ayında hükümeti geçici olarak açık tutmak için Demokratlarla anlaşmaya varmasının ardından görevden alınmıştı.
Senato çoğunluk lideri Chuck Schumer, Cumhuriyetçilerin engelleme girişimine rağmen tasarının geçtiğini belirtirken “Kolay değildi ama ısrarımız buna değdi” ifadelerini kullandı.
Savunma (Pentagon), Dışişleri, Hazine, İç Güvenlik, Çalışma, Eğitim ve Sağlık bakanlıklarının aralarında olduğu hükümet kurumlarına 22 Mart’a kadar finansman sağlayan geçici bütçenin süresi yerel saatle cuma gece yarısı doldu.
Söz konusu yeni bütçe tasarısı, cuma günü Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisinde 134’e karşı 286 oyla kabul edilmişti. Temsilciler Meclisinin Demokrat üyelerinin çoğu tasarıyı desteklerken, Cumhuriyetçilerin yarısından fazlası karşı çıkmıştı.
HÜKÜMETİN KAPANMASI NE DEMEK?
Amerikan kanunlarına göre Kongre, her yıl 1 Ekim’de başlayıp 30 Eylül’de sona eren mali yılın tümüne ilişkin bütçeyi zamanında onaylayamazsa bu gerçekleşene kadar geçen sürenin geçici bütçelerle kapatılması gerekiyor.
Bütçenin onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini kaybeden federal hükümet, hayati hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerine ara vermek zorunda kalıyor.
Bu süreçte, hayati olmayan hizmetlerde görevli kamu çalışanları zorunlu izne çıkarılırken ABD ordusu, istihbarat kurumları, kamu hastanelerinde çalışan doktor ve hemşireler, havaalanları ve hapishanelerdeki güvenlik görevlileri gibi kamu çalışanları görevlerine devam ediyor. “Hayati personel” kategorisinde yer alan bu çalışanlar, kapanma dönemlerindeki maaşlarını genellikle Kongre yeni bir bütçe geçirene kadar alamıyor.