Kelebek Magazin

Almanya’nın ihracatı şubatta beklentilerden fazla düştü

Almanya’nın ihracatı şubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 2 azalarak 132,9 milyar Euro oldu.

Almanya’nın ihracatı, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ithalatındaki gerilemelerin etkisiyle şubatta aylık bazda yüzde 2 düştü.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin şubat ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, şubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 2 azalarak 132,9 milyar Euro oldu.

İhracatın ocaktaki yüzde 6,3 artışın ardından şubatta beklentilerin üzerinde düşmesi dikkati çekti. Piyasa beklentisi, ihracatın yüzde 0,5 düşeceği yönündeydi.

Şubatta ithalat ise yüzde 3,2 artarak 111,5 milyar Euro’ya çıktı.

DIŞ TİCARET FAZLASI 21,4 MİLYAR EURO OLDU

Böylece Almanya’nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası şubatta 21,4 milyar Euro olarak gerçekleşti. Şubat 2023’te söz konusu fazla 16,9 milyar Euro olarak kayıtlara geçmişti.

Şubat 2023’e göre ihracat yüzde 4,4, ithalat da yüzde 8,7 geriledi. İhracattaki düşüş temel olarak zayıf Avrupa ticaretinden kaynaklandı.

Almanya’da şubat ayı ihracatının 72,9 milyar Euro’su Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Ülke ithalatının 57,5 milyar Euro’luk bölümü de AB ülkelerinden gerçekleştirildi.

Ocak ayına göre, AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 3,9 ve bu ülkelerden yapılan ithalat yüzde 5,7 düştü.

Destatis verilerine göre, Almanya’nın, en önemli ticaret ortağı Çin’e ihracatı, şubatta ocak ayına kıyasla yüzde 0,6 düşerek 8 milyar Euro oldu. Söz konusu dönemde Almanya’nın diğer önemli ticaret ortağı ABD’ye ihracatı yüzde 10,2 artarak 13,8 milyar Euro’ya çıkarken, Rusya’ya ihracatı yüzde 1,5 artarak 700 milyon Euro’ya yükseldi. Rusya’dan ithalat da yüzde 23,5 artışla 200 milyon Euro’ya çıktı.

ALMAN İHRACATI OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Analistlere göre, yavaşlayan küresel büyüme, jeopolitik gerilimler ve tüketicilerin yükselen enflasyonla baş etme çabası, Alman ihracatını olumsuz etkiliyor.

İhracata bağımlı Alman sanayisi, zayıf küresel ekonomiden dolayı sıkıntılar yaşıyor. Pek çok merkez bankasının, yüksek enflasyon nedeniyle politika faiz oranlarını keskin bir şekilde artırması, makine ve otomobil gibi Almanya’nın ana ihracat ürünlerine yönelik kredilerin önemli ölçüde daha pahalı olmasına ve dolayısıyla talebin azalmasına neden oluyor.

Çin’in ihracatta hedef pazar olmaktan ziyade giderek daha çok rakip ülke olmaya doğru evrilmesi de Alman ihracat sektörünü baskılıyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ