Apple’ın Çin’deki iPhone fabrikasında şiddetli protestolar başladı
Apple’ın Çin’de iPhone üretimi yapan ana fabrikasında çalışan yüzlerce işçi eylemlere başladı ve güvenlik personeliyle çatıştı. Bloomberg’in …
Apple’ın Çin’de iPhone üretimi yapan ana fabrikasında çalışan yüzlerce işçi eylemlere başladı ve güvenlik personeliyle çatıştı. Bloomberg’in haberine göre, gösteriler Çin yönetiminin aylardır sürdürdüğü sıfır Covid politikasının yarattığı gerilimin ürünü.
Bir tanığın protestolardan gönderdiği videolara göre, Apple için üretim yapan Foxconn Technology Group fabrikasındaki işçiler, bugün sabah saatlerinde yatakhanelerden dışarı çıkarak protestolara başladı. Protestolar sırasında güvenlik güçleri ile arbede yaşandı.
Başka bir videoda da beyaz giysili çok sayıda kişinin yerde yatan bir kişiyi sopalarla dövdüğü görüldü. İnsan kalabalığı barikatları geçmeye çalışırken birkaç kişinin polis arabasının etrafını sardığı ve aracı sallamaya başladığı da kameralara yansıdı.
Bir başka videoda ise bir erkek işçinin covid testleri için yöneticilerle tartıştığı görüldü. İşçi, “Burası için gerçekten korkuyorum, artık hepimiz Covid pozitif olabiliriz” dedi. Bir başkası, “Bizi ölüme gönderiyorsunuz” diyerek yöneticilere tepki gösterdi.
Foxconn temsilcileri ise olay hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
DIŞ DÜNYAYA KAPALI ÇALIŞMA DÜZENİ
Foxconn’un Zhengzhou fabrikasında işçiler haftalardır dış dünyayla teması sınırlı bir düzen içinde çalışmaya devam ediyordu. Bu sistem, üretimin devam etmesini sağlasa da çalışanlardaki gerilimi de büyütüyordu.
Bloomberg’e göre, Zhengzhou şehir merkezindeki fabrikada nadiren görülen şiddet olayları, karantinanın ekim ayında başlamasından bu yana artan gerilimi yansıtıyor. Pek çok işçinin geçen ay tesisten yaya olarak kaçtığı bildirilirken Foxconn’un ve yerel yöneticilerin yeni personel çekmek için alışılmadık derecede yüksek ücretler ve daha iyi çalışma koşulları vaat ettiği belirtildi.
DURUM KONTROL ALTINA ALINAMADI
Şirketin son haftalarda durumu kontrol aldığı söylense de bu sabah başlayan protestolar bu durumun böyle olmadığını gösterdi. Pekin yönetimi kısa süre önce yetkililere karantinaları azaltmalarını ve hedefe odaklı Covid kontrolleri yapmalarını emreden yeni yönergeler yayınlamıştı. Ancak büyük şehirlerde artan salgın, yerel makamları yeniden katı kısıtlamalara başvurmaya zorladı.
Çin’de yaşanan bu şiddet olayı covid salgını döneminde yaşanan ilk olay değil. Daha önce mayıs ayında, Quanta Computer’ın Şanghay’daki fabrikasında aylarca dış dünyayla temasları engellenen yüzlerce işçi güvenlik personeliyle çatıştı.
YUAN GERİLEDİ
Offshore piyasada yuan, haberin ardından düşerek kayıplarını artırdı ve bugün en kötü performans gösteren Asya para birim oldu. SPI Asset Management yöneticisi Stephen Innes konu ile ilgili hazırladığı bir notta, “Yuan, eylem haberleri üzerine diğer Asya para birimlerinden düşük performans gösteriyor” dedi.
Innes notunda, “Ancak daha iyimser bir yorum; Çin’in ‘covid-sıfır’ politikasının sınıra ulaştığı ve yetkililerin kısıtlamaları gevşetme çabalarının devam edeceği şeklinde olabilir” dedi.
APPLE ZOR DURUMDA
Zhengzhou fabrikasının, Apple’ın dünya üzerinde üretim yaptığı en kritik bölge olması şirkete ilişkin endişeleri de artırdı. Apple’ın yeni nesil telefonlarının beşte dördü bu fabrikada üretiliyor.
Apple daha önce bu ay beklenenden daha az üretim yapılacağı konusunda uyarmıştı.