Kelebek Magazin

Aralıklı oruç kadın hormonlarını nasıl etkiler?

Aralıklı orucun kilo vermenin etkili bir yolu olduğu gösterildi, ancak eleştirmenler, uygulamanın kadınların üreme hormonları üzerinde olumsuz …


Aralıklı orucun kilo vermenin etkili bir yolu olduğu gösterildi, ancak eleştirmenler, uygulamanın kadınların üreme hormonları üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğinden endişe ediyor. Şimdi, Illinois Üniversitesi Chicago araştırmacılarından oluşan bir ekip, Obezite’de masaya yeni kanıtlar getiren bir çalışma yayınladı.

UIC beslenme profesörü Krista Varady liderliğindeki araştırmacılar, bir grup menopoz öncesi ve sonrası obez kadını sekiz hafta boyunca aralıklı oruç tutmanın “savaşçı diyeti” yöntemiyle izlediler.

Savaşçı diyeti, diyet yapanların ertesi güne kadar su orucuna devam etmeden önce kalori saymadan yiyebilecekleri, günde dört saatlik bir zaman kısıtlamalı beslenmeyi öngörür.

Kan örneği verilerini analiz ederek elde edilen hormon seviyelerindeki farklılıkları, diyet kısıtlaması olmayan bir kontrol grubuna karşı dört ve altı saatlik beslenme öngörülerine takılan diyetçi gruplarında ölçtüler.

Varady ve ekibi, sekiz hafta sonra diyet yapanlarda üreme hormonlarını vücutta taşıyan bir protein olan cinsiyet bağlayıcı globulin hormonu seviyelerinin değişmediğini buldu. Aynı şey, vücudun hem testosteron hem de östrojen üretmek için kullandığı bir steroid hormon olan hem testosteron hem de androstenedion için geçerliydi.

Bununla birlikte, doğurganlık kliniklerinin yumurtalık fonksiyonunu ve yumurta kalitesini iyileştirmek için reçete ettiği bir hormon olan dehidroepiandrosteron veya DHEA, denemenin sonunda hem menopoz öncesi hem de menopoz sonrası kadınlarda önemli ölçüde daha düşüktü ve yaklaşık %14 düştü.

DHEA seviyelerindeki düşüş çalışmanın en önemli bulgusu iken, hem menopoz öncesi hem de menopoz sonrası kadınlarda DHEA seviyeleri sekiz haftalık sürenin sonunda normal aralıkta kaldı.

Varady, “Bu, öncesi kadınlarda DHEA seviyelerindeki küçük düşüşün, düşük vücut kütlesinin kanıtlanmış doğurganlık faydalarına karşı tartılması gerektiğini gösteriyor.” Dedi. “Menopoz sonrası kadınlarda DHEA seviyelerindeki düşüş, menopoz zaten östrojende dramatik bir düşüşe neden olduğu ve DHEA östrojenin birincil bileşeni olduğu için endişe verici olabilir. Ancak, katılımcılarla yapılan bir anket, düşük sonrası düşük östrojen ile ilişkili hiçbir olumsuz yan etki bildirmedi. – cinsel işlev bozukluğu veya cilt değişiklikleri gibi.”

Ek bir fayda olarak, yüksek DHEA riskiyle bağlantılı olduğundan, Varady, seviyelerde orta derecede bir düşüşün hem menopoz öncesi hem de menopoz sonrası kadınlar için bu riski azaltmada yardımcı olabileceğini söyledi.

Çalışma, hamilelik için hayati önem taşıyan tüm hormonlar olan östradiol, östron ve düzeylerini de ölçtü, ancak bu hormonların menopoz öncesi kadınların adet döngüleri boyunca değişen seviyeleri nedeniyle yalnızca menopoz sonrası kadınlarda. Menopoz sonrası kadınlarda sekiz haftanın sonunda bu hormonlarda herhangi bir değişiklik olmadı.

Hem dört saatlik hem de altı saatlik gruplarındaki kadınlar, neredeyse hiç kilo vermeyen kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, çalışma boyunca başlangıçtaki ağırlıklarının %3 ila %4’ü kadar kilo kaybı yaşadılar. Diyet yapanlar ayrıca insülin direncinde ve oksidatif stresin biyolojik belirteçlerinde bir düşüş gördüler.

Tipik olarak 40’lı yaşlarda olan perimenopozal kadınlar çalışma dışı bırakıldı.

Yine de Varady, “Bence bu harika bir ilk adım. Menopoz öncesi ve sonrası binlerce kadını farklı günlerde oruç tutma ve zaman kısıtlamalı yeme stratejileriyle gözlemledik. Tek yaptığı, insanları daha az yemek yedirmek. Bu yeme aralığını kısaltarak, doğal olarak kalorileri azaltıyorsunuz. ilgili bildirilen olumsuz bilgilerin çoğu, fareler veya sıçanlar üzerinde yapılan çalışmalardan geliyor. Aralıklı orucun insanlar üzerindeki etkilerini incelemek için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var.”

Hikaye Kaynağı: tarafından sağlanan malzemeler. Orijinali Laura Fletcher tarafından yazılmıştır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ