Kelebek Magazin

Araştırma: “Sessiz katil” her üç kişiden birinin yaşamını tehdit ediyor

Bilim insanları, yaşamları boyunca her üç kişiden birinde kalp atışlarında düzensizleşme görülebileceğini öne sürüyor.

“Sessiz katil” olarak adlandırılan ritim bozukluğunun, yetişkinlerin yaklaşık dörtte birini etkileyeceği düşünülüyordu.

Ancak milyonlarca yetişkinin sağlık kayıtlarını inceleyen Danimarkalı uzmanlar, riskin daha da arttığını tespit etti.

Felce yol açabilen atriyal fibrilasyonun kesin nedeni konusunda doktorlar hala şaşkın. Bununla birlikte, şişmanlığın bir sonucu olarak yüksek tansiyonu olan kişilerde daha yaygın olduğu biliniyor. 

Aalborg Üniversitesi araştırmacıları her beş kişiden ikisinin kalp yetmezliği yaşama ihtimalinin de yüksek olduğunu buldu. Ayrıca her beş kişiden birinin de felç geçirmesi bekleniyor.

MİLYONLARCA İNSANIN VERİLERİ İNCELENDİ

Araştırmacılar, bu hastalıkla ilgili geçmişi olmayan, 45 yaş üstü 3,5 milyondan fazla Danimarkalının verilerini analiz etti.

23 yıllık bir takip sonucunda 360.000’den fazla katılımcıya atriyal fibrilasyon teşhisi konuldu.

Diyabet veya yüksek kolesterol gibi önceden var olan tıbbi durumlar da dahil olmak üzere hastalığı etkileyen faktörleri hesaba kattıktan sonra, 2000-2010 ve 2011-2022 gibi iki zaman dilimindeki oranları karşılaştırdılar.

Genel yaşam boyu risk, 2000 ile 2010 arasında kaydedilen yüzde 24’e kıyasla 2011 ile 2022 arasında yüzde 31 olarak hesaplandı. Araştırmacılar, riskin erkekler arasında da “biraz” arttığını söyledi.

Kalp yetmezliği, yaşam boyu yüzde 41 riskle bu durumun en sık görülen komplikasyonuydu.

Bu, felç geçirme olasılığının neredeyse iki katıydı (%21) ve yaşam boyu kalp krizi riskinden yaklaşık (%12) dört kat daha fazlaydı.

British Medical Journal’da yazan araştırmacılar, “Atriyal fibrilasyonun uzun vadeli sonuçlarının yeni ölçümü, atriyal fibrilasyonu olan hastalarda kalp yetmezliğini önleme stratejilerinin yanı sıra felç riskini daha da azaltacak tedavilere olan kritik ihtiyacı vurgulamaktadır.” dedi.

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ