Kelebek Magazin

Araştırma: Z kuşağı sosyal medya nedeniyle mutsuz

Yapılan bir araştırma, 15 ila 24 yaş arasındaki kişilerin, eski nesillere göre daha az mutlu olduğunu ortaya çıkardı.

ABD’li genel cerrah Dr. Vivek Murthy, Z kuşağının kısmen sosyal medyaya sürekli maruz kalmalarından kaynaklanan erken bir “orta yaş krizi” ile karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Dr. Murthy, 15 ila 24 yaş arasındakilerin daha yaşlı nesillere göre giderek daha az mutlu olduğunu ortaya koyan küresel bir refah araştırmasını yorumladı.

Uzman, çocukların sosyal medyayı kullanmalarına izin vermenin, onlara “güvenli olduğu kanıtlanmamış ilaçlar vermeye” benzediğini ve hükümetlerin bunu düzenlemedeki başarısızlığının “çılgınca” olduğunu söyledi.

Kısmen gençlerin sosyal medyada geçirdikleri çok fazla zamanı suçlayan Dr. Murty, ABD’li gençlerin ortalama olarak günde yaklaşık beş saatini sosyal medyada geçirdiklerini ve üçte birinin hafta içi gece yarısına kadar cihazlar başında uyanık kaldıklarını ortaya koyan araştırmaya değindi.

Guardian’a konuşan uzman, sosyal medya devlerinin platformlarının çocuklar ve gençler için güvenli olduğuna dair iddialarını kanıtlayan verileri hâlâ beklediğini söyledi.

Sonsuz kaydırma gibi özelliklerin sınırlandırılması veya ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere sosyal medyanın gençlere verdiği zararları azaltmak için acil yasa tasarısı çağrısında bulundu.

EN MUTLU ÜLKELER LİSTESİ DEĞİŞTİ

140 ülkede yıllık refah barometresi olan bu yılki Dünya Mutluluk Raporu, on yılı aşkın bir süredir gençlerin yaşlılardan daha mutlu olduğunu gösteriyordu.

Ancak 2017’de ABD’de bu durum değişti ve 2024’te azalan refah ABD’yi en mutlu 20 ülke listesinden çıkardı.

Batı Avrupa’da durum henüz böyle olmasa da aradaki fark daraldı ve aynı “tarihi değişimin” önümüzdeki bir veya iki yılda da devam etmesi bekleniyor.

Raporun editörü Profesör Jan-Emmanuel De Neve, “Dünyanın bazı yerlerinde çocukların orta yaş krizine eşdeğer bir deneyim yaşadığını düşünmek, acil politika eylemi gerektirir” dedi.

Raporda birinci yine Finlandiya olurken Türkiye de 98. sıraya yerleşti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ