Kelebek Magazin

Asgari ücrette ‘zam artı vergi’ pazarlığı

İşçi, açlık sınırının üzerinde bir zam ve gelir vergisi diliminin düzeltilmesi talebiyle asgari ücret pazarlığına oturdu. İşveren ise ‘enflasyon artı refah payı’ teklif ediyor.

Asgari ücret tespit komisyonu görüşmeleri işçinin ‘zam artı vergi dilimi’ talebi, işverenin ‘enflasyon artı refah payı’ teklifiyle başladı.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret pazarlığını açlık sınırı olan 7 bin 785 liradan başlatacaklarını açıkladı.

Bu açıklamayla, Türk-İş’in yüzde 41.5 ve altındaki bir zam oranını kabul etmeyeceği kesinleşti.

Türk-İş’in 8 bin TL (yüzde 45.5), 8 bin 250 TL (yüzde 50) ya da 8 bin 500 TL (yüzde 54.5) gibi teklifleri değerlendirmeye alması bekleniyor.

VERGİ DİLİMİ MASADA

Türk-İş, bu yılki asgari ücret görüşmelerini zammın yanı sıra vergi diliminin iyileştirilmesi maddesiyle birlikte yürütecek.

Bu konuda daha önce Türk-İş ve TİSK iktidara ortak mektup göndermiş, 20 yıl önce asgari ücretin 20 katı olan gelir vergisi diliminin 5 kata indiğini, bunun da yıl ortasında maaşların düşmesine yol açtığını bildirmişti.

Asgari ücret zaten vergi dışı bırakıldığı için bu taleple, asgari ücretin üzerinde maaş alanların gelir kaybını önlenecek.

TÜFE ARTI REFAH PAYI

Pazarlık masasında işveren temsilcilerinin 6 aylık enflasyon artı 10-15 puan refah payı formülünü gündeme getirmeleri bekleniyor.

Bu da TÜFE+15 refah payıyla bile zam teklifinin yüzde 30-35 civarında kalacağını, işverenin en fazla 7 bin 425 TL gibi bir rakamda pazarlık yürüteceğini gösteriyor.

Ancak bu yıl asgari ücreti pazarlık masasından çok seçim atmosferinin belirleyeceği ifade ediliyor.

‘PAZARLIĞI 7 BİN 785 TL’DEN BAŞLATACAĞIZ’

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret komisyonu öncesinde kritik bir açıklama yaparak asgari ücret pazarlık görüşmelerine 5 bin 500 liradan değil, açlık sınırı olan 7 bin 785 liradan başlatacaklarını söyledi.

Atalay, “7 bin 785 liranın üstüne nereye çıkabiliyorsak çıkacağız. Toplumun büyük kesimini memnun edecek, razı geleceğimiz bir rakam olursa oturur altına imza atarız. İşçinin memnun olmadığı rakamın ne altına imza atarız ne de o masaya otururuz. Asgari ücret geçim ücreti oldu, bu sarmaldan çıkarmak lazım” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ