Kelebek Magazin

Asistan hekimler eylemde: Dışarıda yemek yemeyi bırakın, kiralarımızı ödeyemiyoruz

Türkiye’nin çeşitli illerindeki üniversitelere bağlı hastanelerde görev yapan asistan hekimler özlük haklarının düzeltilmesini istiyor. Asistan …

Türkiye’nin çeşitli illerindeki üniversitelere bağlı hastanelerde görev yapan asistan hekimler özlük haklarının düzeltilmesini istiyor. Asistan hekimler, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mermer Salon önünde eylem yaptı.

Sağlık çalışanlarına gelir artışı sağlayan yönetmeliğin dışında kalan Eskişehir’deki asistan doktorlar, eylem yaptı. Türkiye’nin birçok şehrinde üniversite hastanelerinde çalışan asistan hekimler de kapsama alınma talebinde bulundu.

“BİZE SÖZ VERENLER, BİZİ AÇIKÇA OYALAMAKTADIR”

Hakları için mücadele eden asistan hekimler, Eskişehir’de Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mermer Salon önünde eylem yaptı. Türkiye’nin çeşitli illerindeki üniversitelerde görev yapan asistan hekimler, özlük haklarının düzeltilmesini istedi.

Hekim Sen Batı Anadolu Şube Başkanı Ebru Karaca Uçar, eylemde yaptığı konuşmada, amasız, fakatsız, hiçbir koşul veya şart öne sürmeden asistanların hak arama eylemlerinin yanında olduklarını söyledi.

Asistan hekimler adına konuşan Selim Yalçın şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı’na, Yükseköğretim Kurulu’na, hocalarımıza, tüm hekim ve sağlık emekçisi arkadaşlarımıza ve halkımıza sesleniyoruz. Özlük haklarımız için verdiğimiz mücadelemiz sürerken, yaklaşık 1 yıl önce bizlere sözler verilmiş, müjdeler duyurulmuştu.

Aradan geçen sürede, bu sözler yerine getirilmediği gibi, bu sözleri verenler halen beklememizi isteyerek bizi açıkça oyalamaktadır.

Başta sağlıkta şiddet olmak üzere, yüksek nöbet sayıları, nöbet ertesi izin hakkı, tek kalemde yatan ve emekliliğe yansıyan ödemeler gibi taleplerimiz konusunda hala somut ve gerçekçi adımlar atılmamıştır.

Ek ödemeler yoluyla, performansa teşvik diyerek kelime oyunlarıyla, geleceği belirsiz ve günü kurtaran geçici çözümler sağlıktaki sorunları çözümü olamaz” dedi.

“GEÇİNEMİYORUZ”

12 Ağustos’ta yayınlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile yine ek ödemeler üzerinden bir gelir artışı sağlandığını, ancak yayınlanan yönetmelik, üniversitede çalışan hekimleri Yükseköğretim Kurulu’na bağlı oldukları gerekçesiyle kapsamadığını ifade eden Yalçın şöyle konuştu:

“Mevcut durumda Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan hekimler ile üniversite hastanelerinde çalışan hekimler arasında, aynı işi yapmalarına rağmen, 2 kattan daha fazla gelir farkı oluşmuştur.

İtirazlarımız sonucunda Yükseköğretim Kurulu’nun da buna yönelik bir çalışma başlattığı duyurulmuş fakat net bir karar ve tarih ilan edilmemiştir. Aylardır bekleyen bizlere yine belirsiz vaatler ve bekleme süreci reva görülmüştür.

Bu sorunun çözülmemesi halinde uzmanlık eğitimi için üniversite tercihlerinin azalacağı ve hatta şu anda üniversite hastanelerinde çalışmakta olan asistan hekimlerin istifa edeceğini tahmin etmek zor değildir.

Üniversite hastanelerinde çalışan asistan hekimler olarak bırakın araba sahibi olmayı, dışarda yemek yemeyi, kiralarımızı ödeyememekte, geçinememekteyiz.

Ayrıca, getirilen bu yönetmelik ile, geleceğin hekimlerini ve bilim insanlarını yetiştiren, tıp eğitimindeki yeri yadsınamaz temel tıp bilimleri alanlarında görev yapan öğretim üyeleri ve asistan hekimler, taban katsayısı üzerinden klinik branş hekimlerinden ayrılıp ‘gelir getirmeyen hekimler’ olarak dışlanmıştır. Bu onur kırıcı ve kabul edilemez bir durumdur.”

“PERFORMANSA DAYALI OLMAYAN BİR SİSTEMİ KABUL ETMİYORUZ”

Performansı ortadan kaldırma iddiasıyla duyurulan bu yönetmeliğin, gerek taban katsayı ayrımlarıyla gerekse belirsiz teşvik uygulamasıyla performans sistemini daha da perçinlediğini vurgulayan Yalçın, şöyle konuştu:

“Mevcut zihniyet değişmezse, hekimler önümüzdeki dönemde bilimsel araştırmayı, halk sağlığını, tıp eğitimini önceleyen bölümleri tercih etmeyecek; en çok teşvik kazanabileceği bölümleri tercih edecektir.

Şimdiden yan dal uzmanlık kadroları boş kalmakta, gelir getirmeyecek ana dallar tercih edilmemektedir. Branşları ve hekimleri yarışa sokup kârlılık üzerinden ödeme yapan bu sistemi değil, gerçek anlamıyla performansa dayalı olmayan bir sistemi talep ediyoruz.

Sürekli görmezden gelinen, sesleri duyulmak istenmeyen yabancı uyruklu asistan hekim arkadaşlarımız da bütün bu iyileştirilmelerden muaf tutulmakta ve asgari ücretin altında ödemelerle, birçoğu da sigortasız olarak çalışmaktadır.

Aylardır müjde şeklinde duyurulan iyileştirmelerin hayata geçirilmesi konusunda hala tatmin edici uygulamalar yapılmamıştır.

Etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmamış, güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları oluşturulmamış, özlük haklarımızda iyileştirmeler yapılmamıştır.”

“İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPACAĞIZ”

Özlük haklarını alma yolunda mücadelelerine devam edeceklerini belirten Yalçın şunları dile getirdi:

“Yönetmelikle birlikte ek ödeme kapsamı dışında kalan üniversitelerin tıp ve diş hekimliği fakülteleri asistan ve uzman hekimleri olarak; ortaya çıkan adaletsizliğin ortadan kaldırılarak, hepimiz için insanca yaşamamıza yetecek, güvencemize katkı sunacak, gerçek ve emekliliğe yansıyan bir ücret artışı talebimizin takipçisi olacağımızı, bununla birlikte asgari ücretin altında ücretlerle çalışan yabancı uyruklu asistan hekim arkadaşlarımızın hakları da dahil diğer bütün özlük haklarımızı alma yolunda mücadele edeceğiz.

15 Eylül 2022 tarihine kadar tatmin edici düzenlemeler, YÖK/SBA/yabancı uyruklu asistan hekim gibi ayrımlara gidilmeden uygulamaya geçirilmezse; bu tarihten sonra Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerde iş bırakma eylemleri de dahil olmak üzere, hak arayışımızı daha gür sesle yapacağız.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ