Atatürk’ün kolibası… Sadece pencereden bakılabiliyor
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926’da kendi parasıyla yaptırdığı koliba (kulübe), yıllardır özenle korunuyor. Çankaya’da Söğütözü’nde yer …
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926’da kendi parasıyla yaptırdığı koliba (kulübe), yıllardır özenle korunuyor. Çankaya’da Söğütözü’nde yer alan ve ziyarete kapalı olan ‘Söğütözü Atatürk Evi’ne (Atatürk Kolibası) sadece pencereden bakılabiliyor.
Mustafa Kemal Atatürk 1926 yılında Çankaya’da Atatürk Orman Çiftliği Projesi hazırlanırken bölgede yürüyüşe çıktığı sırada söğüt açlarının bulunduğu alanda küçük köy evi yaptırmak istedi.
Çevresindekilerin hemen inşa edilebileceğini söylemesi üzerine Atatürk, Selanik Türkçe’sinde ‘koliba’ olarak adlandırılan kulübe için söğüt ağaçlarının sökülmesine razı gelmedi.
Söğüt ağaçlarının sökülüp başka yere nakledildiğinde kolayca tutacağının söylenmesiyle Atatürk, ağaçları bizzat kendisinin söküp başka yere dikmesi şartıyla ‘koliba’nın yapılmasına müsaade etti.
Atatürk, bunun üzerine kendi parası ile ‘koliba’ olarak adlandırılan kulübeyi yaptırdı.
Kolibanın yanına da ondan daha büyük olacak şekilde hizmetli kulübesi yapıldı.
O FOTOĞRAF KULÜBENİN ÖNÜNDE ÇEKİLDİ
Atatürk, içinde şömine, sedir, hasır koltuk, küçük masa, sehpa, petrol lambası ve yerde annesi Zübeyde Hanım’dan kalma Ladik halısının bulunduğu iki pencereli tek göz kulübede dinlenip, bahçede istirahat etti.
Atatürk’ün hasır koltukta, elinde kahvesiyle olan meşhur fotoğrafı da ‘Söğütözü Atatürk Evi’ (Atatürk Kolibası) adı verilen kulübenin önünde çekildi.
Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki Saklı Bahçe arazisinde kalan ‘koliba’, Atatürk’ün kullandığı kahve fincanları, hasır koltuk ve sehpa gibi özel eşyaları ile yıllardır özenle korunuyor.
Fotoğrafta Atatürk’ün elinde bulunan kahve fincanı, hasır koltuk ve sehpa da kulübede koruma altında.
ZİYARETE KAPALI
Zarar görmemesi için ziyarete kapalı olan, Atatürk’ün kişisel eşyalarının bulunduğu kolibanın içine pencereden bakılabiliyor.
Söğütözü Atatürk Evi (Atatürk Kolibası), 5 Temmuz 2000’de dönemin Orman Bakanı Nami Çağan tarafından aslına uygun restore ettirildi.
Kulübenin tabelasında ise “1926’da Atatürk’ün istekleri ve parası ile yapılmıştır. Yapı 05.07.2000 tarihinde Orman Bakanı Prof. Dr. Nami Çağan’ın istekleri ile restorasyon projeleri yapılmış ve Atatürk Evi restore edilerek 29.10 2000 tarihinde Nami Çağan’ın himayelerinde Ata’mızın zatı eşyaları ile müze ev olarak açılmıştır” yazıyor. (DHA)