Kelebek Magazin

Bankalar Birliği Başkanı: Reel sektöre verilen kredide eksiklik yok

Sanayicilerin finansmana erişim konusundaki şikayetleri sürerken Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, “Bankacılık sektörünün reel sektöre verdiği kredide eksiklik olduğunu söylemek doğru değil” dedi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, “Bankacılık sektörünün reel sektöre verdiği kredide eksiklik olduğunu söylemek doğru değil” dedi.

“2022’de bankacılık sektörünün kredi büyümesi 2,6 trilyon TL. 23 milyar dolarlık yabancı para kredi bakiyesi de kapatıldı” diyen Çakar, “Reel sektöre 1,7 trilyon TL kredi kullandırdık. Reel sektöre kullandırılan kredi yüzde 93 oranında arttı. KOBİ kredilerinde artış yüzde 104 seviyesinde” diyen konuştu.

İSO BAŞKANI ‘YILDIRMA NOKTASINA GELDİ’ DEMİŞTİ

Bloomberg HT yayınına katılan Çakar, dün İSO’nun ocak ayı meclis toplantısına da katılmış; bu toplantıda İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Reel sektörü adeta yıldırma noktasına getiren kredi prosedürleri bitmek bilmiyor ve kredinin aktif hale gelmesi de bir türlü gerçekleşemiyor” demişti.

‘ENFLASYON FİYAT MEKANİZMASINI BOZUYOR’

Çakar, dünyada enflasyonu aşağı çekmek için faiz artırımlarına gidilirken Türkiye’nin ise faiz indirimlerine gitmesinin ‘ekonomik büyümeden yana bir tercih’ olduğunu anlattı.

Aynı zamanda Ziraat Bankası Genel Müdürü de olan Çakar’ın konuşmasında öne çıkan ifadeler şu şekilde:

* Enflasyon fiyat mekanizmasında ciddi bir bozulma meydana getiriyor. Yerel para cinsinden alacaklı kaybedip, borçlu kazanıyor. Sermaye transferi anlamına gelir. Sabit gelirlileri koruyacak mekanizmalar geliştirmek önemli.

ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ

* Cari dengenin sürdürülebilir olması çok önemli. Türkiye’deki enflasyonun temelinde her zaman cari açık olmuştur.

* Her şeyden önce arzı artırmamız lazım, cari açığı yönetecek politikalar geliştirmeliyiz.

* Enflasyonun yönetilebilir seviyeye geleceğini düşünüyorum.

* Hazine’nin borçlanmasının yüzde 70’ini bankacılık sektörü karşılıyor.

* Acil sermaye ihtiyacı olan bankamız yok.

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ