Kelebek Magazin

Bilim insanları açıkladı: Neyin sivrisinekleri çektiğini keşfettiler

Bazı insanların sivrisinekler tarafından yoğun bir şekilde ısırılmasının arkasında yatan sebebi bilim insanları açıkladı. ABD’de yapılan bir …

Bazı insanların sivrisinekler tarafından yoğun bir şekilde ısırılmasının arkasında yatan sebebi bilim insanları açıkladı.

ABD’de yapılan bir araştırma sivrisineklerin hangi insanları ısıracağını nasıl seçtiğine dair önemli bulguları ortaya çıkardı. New York’taki Rockefeller Üniversitesi’nde görevli nörobiyolog Leslie Vosshall, insanların ürettiği bazı kimyasalların sivrisineklerin ilgisini çektiğini ve bu sebeple bazı insanları çok sayıda sinek ısırırken bazılarını ise teğet geçtiğini ortaya çıkardı.

Bazı bireylerin yaydıkları koku sebebiyle sivrisinekleri adeta kendilerine çektiğini açıklayan bilim insanları, “Sivrisinekleri çeken kişilerde bu kimyasal oranı yüksek ve bu da kokuya sebep oluyor. Kötü haber şu ki sivrisinekler bu kokuya sadık kalıyor” ifadesini kullandı.

64 GÖNÜLLÜDEN ÖRNEK ALDILAR

Vosshall, “Eğer sizin cildinizde de bu kimyasal yüksek orandaysa, pikniğe gittiğinizde en çok ısırılacak olan kişi sizsiniz” dedi.

Cell dergisinde yayınlanan araştırmada yer alan Maria Elena De Obaldia, 64 gönüllüden koku örnekleri aldıktan sonra sivrisinekler üzerinde denemeler yaptı. Kimyasal oranı en yüksek olan koku örneğinde çok sayıda sivrisinek olduğunu duyuran bilim insanları, “En yoğun koku saçan örnekte, en az koku saçan örneğe oranla 100 kat daha fazla sivrisinek geldi” dedi.

“KOKUYU VÜCUTTAN ATAMAZSINIZ”

Aedes aegypti türü sivrisineğin kullanıldığı araştırmada diğer türlerle de incelemeler yapılabileceği kayıtlara geçti.

Vosshall, “Sivrisinekler ciltte belli asit seviyelerinin yüksek olmasına göre vücuda yaklaşıyor. Bu yağlı moleküller cildin doğal yağ katmanını oluşturuyor ve herkeste farklı. Ciltte yaşayan sağlıklı bakteriler bu asitleri yiyerek insanın kokusunu oluşturuyor” dedi. Ünlü bilim insanı, “Bu kokuyu cilt sağlığınıza zarar vermeden gideremezsiniz” ifadelerini kullandı.

Bilim insanları sivrisineklerin de evrim geçirdiğini açıklarken, cilde sürülen sinek ilaçlarının da etkisiz kalabileceğini dile getirdi. Araştırmada koku alma duyusu yok edilen bir sivrisineğin yine de ciltte bu kimyasal oranı yüksek olan bireye gittiği de ortaya çıktı. Vosshall, “Sivrisinekler dayanıklı. Ve her şeye rağmen bizi bulup, bizi ısırmak için birçok yedek planları var” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ