Kelebek Magazin

Çalışma çağındaki 64,7 milyon kişinin sadece 21,8 milyonu çalışıyor

DİSK-AR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü (2022 üçüncü Çeyrek) raporu yayımlandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 üçüncü çeyrek dönemine …

DİSK-AR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü (2022 üçüncü Çeyrek) raporu yayımlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 üçüncü çeyrek dönemine ait Hanehalkı İşgücü Araştırması dün yayımlandı. TÜİK, üçüncü çeyrekte mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısını 30 milyon 787 bin olarak açıkladı. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı ise yüzde 47,5 olarak gerçekleşti.

Ancak DİSK-Ar raporuna göre, TÜİK’in resmi istihdam verileri de tıpkı dar tanımlı işsizlik verileri gibi işgücü piyasasına ilişkin gerçeğin sadece sınırlı bir kısmını gösteriyor. İstihdam verileri tek başına istihdamın niteliği konusunda bilgi vermiyor.

TÜİK’in resmi istihdam oranı üçüncü çeyrkte çeyrekte yüzde 47,5 olarak açıklanırken, DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden hareketle hesaplanan ve kayıtlı tam zamanlı istihdamın
15+ yaş kurumsal olmayan nüfusa bölünmesiyle hesaplanan ‘Kayıtlı Tam Zamanlı İstihdam’ (KATİ) oranı yüzde 33,7 olarak gerçekleşti.

21,8 MİLYON KİŞİ İSTİHDAMDA

Böylece DİSK-AR tarafından yapılan KATİ hesaplamasıyla çalışma çağındaki 64,7 milyon kişinin sadece 21,8 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdam (KATİ) kapsamında çalıştığı ortaya çıktı.

Kadınlarda resmi istihdam oranı yüzde 30,5 iken KATİ oranı yüzde 18,6 ve erkeklerde resmi istihdam oranı yüzde 65 olarak açıklanmışken KATİ oranı yüzde 49 olarak hesaplandı.

GENİŞ VE DAR TANIMLI İŞSİZLİK ARASINDA BÜYÜK FARK

Öte yandan mevsim etkisinden arındırılmış âtıl işgücü (geniş tanımlı işsizlik) oranı ise 2021 yılı 3. çeyreğine göre 1,3 puan azalışla yüzde 20,9 olarak açıklandı.

Böylece üçüncü çeyrekte dar tanımlı işsizlik oranı ile mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı arasında 10,9 puanlık, mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı ile geniş tanımlı işsiz sayısı arasında ise 6 milyon 35 bin kişilik bir fark ortaya çıkmış oldu.

Öte yandan genç işsizliğinde artış eğilimi de devam etti. TÜİK verilerinden yaptığımız hesaplamaya göre gençlerde geniş tanımlı işsizlik yüzde 36,6 düzeyinde gerçekleşti. Genç kadınlarda işsizlik oranı ise yüzde 48’i aştı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ