Çin ekonomisi alarm veriyor: Toparlanma zor olacak
Çin ekonomisinde zayıflama işaretleri arttı. İhracat düştü, enflasyon yavaşladı ve yeni banka kredilerinin miktarı azaldı. Tüm bunlar …
Çin ekonomisinde zayıflama işaretleri arttı. İhracat düştü, enflasyon yavaşladı ve yeni banka kredilerinin miktarı azaldı. Tüm bunlar, yetkililerin bu yılki küresel trendi alt üst ederek parasal ve mali gevşeme uygulamasına rağmen gerçekleşti.
Bu ay beklenmedik şekilde zayıfladığı görülen Çin’de politika yapıcılar ekonomiyi ısıtmak için teşviklerini artırmaya başladı. Öte yandan ekonominin alarm vermesinin ardından Çin’in corona virüsü önlemlerini gevşetmesi de dikkat çekti.
EKONOMİK GÖSTERGELER ZAYIF SEYREDİYOR
Çin’de ekonomik aktivitenin beşte birini oluşturan dev emlak piyasasının krize girmesi de hem ev alıcılarını hem de bankaları yeniden işlem yapmaya isteksiz kıldı.
Ekonomik göstergeler toparlanmanın dalgalı seyrini gösterirken, hükümetin bu yıl için yüzde 5,5 civarında olmasını öngördüğü büyüme hedefine ulaşması zor görünüyor. Çin ekonomisi, ilk üç çeyrekte yüzde 3 büyüme kaydetmişti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası, Çin için 2022 büyüme tahminlerini yüzde 3,2 ve 2,8’e düşürürken bu yılki büyümenin, Covid-19 salgınının başladığı 2020 yılı hariç son 40 yıldaki en düşük büyüme oranı olması bekleniyor.
Öte yandan Yuan bu yıl dolar karşısında yaklaşık yüzde 12 düşse de bu durum ihracatın daralmasını engelleyemedi.
FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR
Analistler, zayıf verilerin politika yapıcılar üzerindeki baskıyı artırarak teşviklerin çoğalmasını bekliyor. JPMorgan ve Goldman Sachs analistleri cuma günü yayımladığı araştırma notlarında önümüzdeki haftalarda 25 baz puanlık bir faiz indirimi beklediklerini açıkladı.
Ancak son rakamlar Çin’in sıfır Covid politikası izlemesi ve iç ve dış talep baskısının devam etmesi nedeniyle teşviklerin istenen etkiye sahip olmayacağını gösteriyor.
Capital Economics Asya Ekonomisti Mark Williams, “Sıfır covid politikası devam ederken beklenenden çok daha zayıf gelen kredi büyümesi, politika yapıcıların büyümeyi teşvik etmede karşılaştıkları zorlukların altını çizdi” dedi.
VERİLER AÇIKLANMADI
Çin’de tüketici harcamalarının ve ülke ekonomisinin genel durumunun barometresi olarak değerlendirilen Bekarlar Günü alışveriş festivalindeki satışlar da Çinli e-ticaret devleri tarafından bu yıl açıklanmadı.
Ancak Çinli danışmanlık şirketi Syntun, Alibaba’nın da aralarında bulunduğu Çinli e-ticaret firmalarının satışlarında yüzde 4,7’lik bir düşüş kaydettiğini tahmin etti.