Depremzedelere bir darbe daha: 5 bin TL’lik kira 10 bin TL’ye çıktı
Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası yıllardır yaşadığı şehri terk etmek zorunda kalan binlerce vatandaş, bir de çevre illerde kiralık daire fiyatlarına yapılan zamlarla sarsıldı. Bazı örneklerde kira artışları Isparta’da yüzde 25’i, Ankara’da yüzde 57’yi, Mersin’de yüzde 100’ü buldu.
10 ilde büyük yıkıma neden olan depremden sonra, depremzedelere bir darbe de bazı fırsatçı emlakçılar ve ev sahipleri tarafından vuruluyor.
Depremzedelerden komisyon almayan, hatta ücretsiz bir şekilde eve yerleştiren ev sahibi ve emlakçılar olduğu gibi, bazı fırsatçı emlakçılar ise çevre illerdeki kiralık daire fiyatlarına yüzde 25 ila yüzde 57 aralığında artışlar yaptı. Bazı şehirlerde bu oran yüzde 100’ü buldu.
Sozcu.com.tr’ye konuşan Isparta Emlakçılar Odası Başkanı Ömer Çobaner, il geneline yayılan bir durum olmamakla birlikte birkaç emlakçının kira fiyatlarında yüzde 25 oranında artış yaptıklarını söylerken; Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam ise, “Fırsatçılar yine gündemde. Depremden sonra özellikle Ankara’nın merkez ilçelerinde yüzde 50’yi aşan oranlarda kira artışları yaşandı” dedi.
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise, Mersin’deki kiralık daire fiyatlarının 6 Şubat’taki depremden sonra yüzde 100’ü bulan oranlarda arttığını aktardı.
MERSİN’DE 5 BİN TL’LİK KİRA 10 BİN TL’YE ÇIKTI
Başarır’ın sozcu.com.tr’ye verdiği bilgiye göre, Mersin’de 5 bin TL olan kiralık boş bir dairenin fiyatı, deprem sonrası 10 bin TL’ye kadar çıktı.
“Mersin’de fırsatçılar çoğaldı” diyen Başarır, “Kirası 10 bin TL olan eşyalı bir ev ise 15 bin TL’ye yükseldi ve bir kira da bedeli depozito isteniyor. 1+1 eşyalı evlerden 120 bin TL yıllık kira isteniyor” dedi.
DEPREMZEDELER BOŞ DÜKKAN TUTARAK BARINMAYA ÇALIŞIYOR
“Gaziantep, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş’tan gelen depremzedeler boş dükkan tutarak buraları ev haline çevirip barınmaya çalışıyor” diyen Başarır, şöyle devam etti:
“Mersin Emlakçılar Odası ve bizler gelen şikâyetler üzerine fahiş fiyat artışlarını tespit ederek İl Ticaret Müdürlüğü ihbar hattına bildiriyoruz.
Mersin Emlakçılar Odası’na depremzedelerden hizmet bedeli alınmaması için bulunduğumuz tavsiye üzerine emlakçılar odası da üyelerine bu tavsiyede bulundu ve bu tavsiyemiz üzerine şu an depremzedelerden hizmet bedeli alınmıyor.”
ANKARA SİNCAN’DA KİRALAR 3500 TL’DEN 5500’E ÇIKTI
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, 7 bin kiralık daire ilanının tümü için mal sahiplerine tek tek mesajlar atarak ikna yoluna gittiklerini ve bu çalışmaları sonucunda 500’e yakın depremzedeyi ücretsiz bir şekilde kiralık dairelere yerleştirdiklerini anlattı.
“Bir iş insanının finanse etmesiyle 20 aileyi de otellere yerleştirdik” diyen Akçam, “Ancak tüm bu çabalarımıza rağmen maalesef kiralık daire fiyatlarında artışlar yaşanıyor. Ankara’da özellikle merkez ilçelerde depremden sonra kiralık daireler yüzde 25-57 aralığında zamlandı” dedi.
Sincan’da depremden önce 3 bin 500 TL olan dairelerin şu an 5 bin 500 TL civarına çıktığını, Altındağ’da 4 bin TL olan bir konutun şu an 6 bin TL olduğunu aktaran Akçam, Çankaya’da ise 6 bin TL olan daireler 8-10 bin TL’ye kadar yükseldiğini ifade etti.
Akçam, “Ticaret Bakanlığı tarafından ciddi bir şekilde denetime ihtiyacımız var” diye konuştu.
ISPARTA’DA İNDİRİM YAPAN DA VAR, % 25 ZAM YAPAN DA…
Isparta Emlakçılar Odası Başkanı Ömer Çobaner ise, “Kesinlikle Isparta geneline yayılmış bir durum değil ancak münferit örneklerle karşılaşabiliyoruz. Birkaç kişinin yüzde 25 oranında kira artışına gittiklerini gözlemledik ve ‘bu insanların parası yenmez’ diyerek ikaz ettik” dedi.
Söz konusu zamların Isparta’nın yeni yerleşim bölgesi Çünür’de görüldüğünü aktaran Çobaner, “Bunların aksine, çoğunlukla depremzedelere verilecek diye fiyatları minimuma indirmek için uğraşan ev sahipleri de var. Bu insanlara kolaylık sağlamaya çalışıp, 6-7 ay önceki fiyatların 500-1000 TL altında aşağısında daire veriyoruz. Emlakçılar komisyon da almıyor” diye konuştu.
“Millet olarak hepimizin acısı büyük, depremzede insanlarımıza yardım etmemiz lazım” diyen Çobaner, şöyle devam etti: “Biz deprem ülkesiyiz ve bu felaket bizim de başımıza gelebilirdi. Her şey para değil. Birkaç ay para kazanmasak da olur, bugüne kadar kazanmışız zaten…”