Kelebek Magazin

Enflasyonda hedef şaştı

Kamuoyunda güvenirliği tartışma konusu olan TÜİK’in dahi kasım enflasyonu, beklentileri aştı. Vatandaşın hissettiği pahalılık, yüzde 47.09 açıklanan resmi veride görülmese de kurumun hesabı ekonomi yönetiminin de beklentilerini karşılayamadı.

Belce ÖRÜ

Ücret zamlarından faiz indirim tarihine kadar ekonomideki pek çok merak edilene kaynak oluşturan enflasyon oranı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıkladı. Kasım ayı enflasyonu yine beklentilerin üstünde kaldı ve hedefler şaştı.

TÜİK verilerine göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 47.09, aylık yüzde 2.24 arttı. Oysa piyasanın kasım ayı enflasyon beklentisi aylık bazda yüzde 1.91 iken, yıllık bazda ise yüzde 46.60 olması yönündeydi.

TÜFE’yi sürükleyen ana kalem yıllık bazda yüzde 92.49 ile eğitim oldu. Eğitimi yüzde 74.45 ile konut, yüzde 59.38 ile de lokanta ve oteller takip etti. Kasımda fiyatı yüzde 5.10 artan gıda ve alkolsüz içecekler aylık bazda enflasyonu sürükleyen ana grup oldu. Eğlence ve kültür yüzde 2.88 ile ikinci sırada, ev eşyaları yüzde 2.81 ile fiyat artışında üçüncü sırada konumlandı.

YOKSULUNKİ DAHA YÜKSEK

Merkez Bankası (TCMB) 2024 yıl sonu gıda enflasyon tahminini son Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda yüzde 35.5’ten yüzde 41.8’e çıkarmıştı. 2024 enflasyon tahmini de yüzde 44 olarak güncellenmişti. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu  (DİSK-AR) hazırladığı ‘Enflasyon çok yüksek, yoksulun enflasyonu daha da yüksek!’ başlıklı değerlendirmede de yüzde 44 olan resmi yıl sonu enflasyon hedefinin tutmasının imkansız olduğu belirtildi. Resmi gıda enflasyonu yüzde 48.57 iken dar gelirlinin gıda enflasyonunun yüzde 86.2 olduğuna dikkat çekilen raporda resmi verilere göre 2003’ten bu yana ortalama fiyatların 21 kat, gıda fiyatlarının ise 32 kat arttığı hesaplandı.

ENAG’ın enflasyonu Yüzde 86.76

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre, tüketici fiyatları kasımda bir önceki aya göre yüzde 4.06 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 86.76 oldu. TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında sağlıkta değişim yaşanmazken, en fazla yükseliş ise yüzde 7.23 ile giyim ve ayakkabıda gerçekleşti.

 

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ