Fasıllar Anıtı’nın preplikası müzede, orijinali yerde
Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, dünyanın en büyük kaya anıtlarından olan Fasıllar Anıtı’nın yerde olmasına tepki gösterdi. Muşmal, “70 ton ağırlığında anıt yerde uzanmış, kopyası ayakta müzede” dedi.
Konyanın Beyşehir ilçesinde dünyanın en büyük kaya anıtlarından olan, 3 bin 500 yıllık Hititler döneminden kalma Fasıllar Anıtı, bir tepenin batı eteğinde yerde bulunuyor.
8,5 metre boyutunda, 72 ton ağırlığında dev kayanın 20 metrekarelik yüzüne oyulmuş üst üste 2 tanrı ile alttaki tanrının iki yanında bir çift aslan kabartmasından oluşuyor.
Fasıllar Anıtı’nın eşsiz bir anıt olduğunu, Anadolu’da örneğinin de bulunmadığını belirten Selçuk Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Hitit dönemine ait, milattan önce 13’üncü yüzyıla ait çok önemli bir anıt. Fasıllar Anıtı’nın Anadolu’da bir örneği yok. İki aslan arasında yapılmış bir ‘Fırtına’ tanrısını sembolize eden 70 bin ton ağırlığında muhteşem bir anıt. Anıtın 19’uncu yüzyılda Avrupalılar tarafından keşfedildiğini ve dünyaya tanıtıldığını biliyoruz, hakkında onlarca yayın yapıldı yazılar yazıldı ancak bugün yerde yapayalnız uzanmış yatıyor” dedi.
70 ton ağırlığındaki anıtın kopyasının Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde muhafaza edildiğini belirten Muşmal, “Devletimiz Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde kopyasını yaptırmış, Allah razı olsun. 2,85 metre genişliğinde 8 metre boyundaki anıt bugün ayakta ama anıtın kendisi ne yazık ki yerlerde” ifadelerini kullandı.
Anıtın orijinalinin bulunduğu bölgenin düzenlenerek yerinde sergilenebileceğini belirten Prof. Dr. Muşmal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Araştırmacılar, gazeteciler, seyyahlar veya turistler Anadolu’ya Fasıllar Anıtı’na geliyor, arıyor ve buluyor ziyaret ediyor. Ancak anıtı ziyaret ederken kolaylıkla ziyaret edemiyorlar sadece yabancı turistler değil, yerli turistler de zahmet içinde anıtın bulunduğu yere ulaşıyor ve anıta ulaşan yol kış mevsiminde zaman zaman kullanılamaz hale geliyor.”
Anıta ulaşmanın pek mümkün olmadığını aktaran Muşmal, şunları söyledi:
“Anıtın etrafında bir platform oluşturularak çevresi temizlenebilir, bir platform hazırlanırsa anıtı bulunduğu yerde muhafaza etmek mümkündür.” (DHA)