Kelebek Magazin

Gana’da cenazelere sıra dışı tabutlar

Batı Afrika ülkesi Gana’da bazı cenazeler, ölen kişilerin hayatını veya hayatta isteyip de elde edemediği şeyleri temsil etmek için rengarenk …

Batı Afrika ülkesi Gana’da bazı cenazeler, ölen kişilerin hayatını veya hayatta isteyip de elde edemediği şeyleri temsil etmek için rengarenk sıra dışı tabutlarla taşınıyor.

Gana’da kendilerini ‘fantezi’ tabut tasarımcıları olarak niteleyen bir grup marangoz, kilise, gemi, araba, uçak ve balığın yanı sıra her türlü hayvanın tasvir edildiği sıra dışı tabutlar tasarlıyor.

Ülkede, ölümün hayattan üstün olduğuna inanan bazı kabileler, ölümün sadece yas olmadığını, aynı zamanda kutlama zamanı olduğuna inanıyor.

Ayrıca, ölülerin diğer tarafta mesleğine devam edeceğine inanan aileleri, tasarlanan ilginç tabutlarla son yolculuğa farklı anlamlar katıyor.

İnanışa göre, tasarlanan birbirinden ilginç tabutlar, ölülerin, nereden geldiklerini ve geride ne bıraktıklarını hatırlamaları için hayattayken yaptıkları işi temsil ediyor ve hayatını kaybeden kişiler bu tabutlarla gömülüyor.

“ÖLEN KİŞİNİN AİLESİNİN İSTEDİĞİ TABUTU TASARLIYORUZ”

Gana’nın Central viyaletine bağlı Gomoa bölgesindeki bulunan ‘fantezi’ tabut tasarımcısı Kwaku Hanson Agyare, sıra dışı tabut tasarımının ülkede ciddi bir iş olduğunu belirtti.

Agyare, Gana’da genelde ölülerin kutlandığını ve gömülürken dünyada ne iş yaptıklarını temsilen veya hayattayken çok isteyip de elde edemediği şeylere göre tabutlarını tasarladıklarını söyledi.

Tabutların fiyatlarının aciliyetine göre 200 ile 500 dolar arasında değiştiğini kaydeden Agyare, tasarımların zor olduğunu ve bir tabut hazırlamanın en az 3 hafta zaman aldığını ifade etti.

Agyare, “Üzerinde çalıştığım bu tabutta, kilise binası tasarlıyorum. Merhumun çocukları bana gelip özel bir tabut istedi. Ben de ölenin bir din adamı olarak ölmeden önce yaptığı işe bakarak onlara İncil’i veya Hristiyanlığı tasvir eden bir kilise binası şeklinde tabut tavsiye ettim” dedi.

“HER TABUTUN ANLAMI VAR”

Tasarladıkları her tabutun bir anlamı olduğunu dile getiren Agyare, şöyle devam etti:

“Kiliselerde kullanılan bir müzik aleti şeklinde tabut tasarladım. Bunu isteyen kişinin ailesi, annelerinin bir rahibe olduğunu ve kilisede bu müzik aletini kullandığını söylediler. Ölen annelerini yüceltmek için böyle bir şey istediler ve ben de onlar için bunu tasarladım.”
Agyare, uzak bölgelerdeki gıda ürünlerini, özellikle manyok ve diğer maddeleri çiftliklerden tüketicilere ulaştıran şoförü için de bir kamyonetin tasarladığını ifade etti.
Farklı tabut tasarımlarının yabancıların da dikkatini çektiğini ifade eden Agyare, yabancıların, tasarımlarını kendi müzelerinde sergilemek için satın aldığını söyledi.

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ