Kelebek Magazin

‘Gücü zengine yetmedi’

Vatandaşa ‘kemer sıktıran” politikaların artık sınıra dayandığını belirten Ekonomist İnan Mutlu, “Gücü zengine yetmeyen Şimşek programının benzini bitti” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “saat gibi çalışıyor” dediği ekonomik programda “aranan başarı” bulunamıyor. Faizin yüzde 50, enflasyonun yüzde 47.09, benzin fiyatının 42.5 lira, doların ise 34.74 liraya geldiği ekonomide, insanlar taze sebze-meyve yiyemez duruma geldi. SÖZCÜ’ye konuşan Siyasal İktisatçı İnan Mutlu, yoksullaştırıcı politikalar öneren IMF’nin dahi dezavantajlı gruplara kaynak aktarılması gerektiğini söylediğine işaret etti.

İnan Mutlu, Şimşek politikalarının ise ‘enflasyonu halkı yoksullaştırarak düşürme noktasında’ artık sınıra dayandığını belirtti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2024 bütçesinde, yoksullukla mücadele ve sosyal yardımlaşma için 205 milyar lira ödenek ayrılmıştı.

İktisatçı İnan Mutlu

İktisatçı İnan Mutlu’nun verdiği bilgilere göre, ilk altı ayda yapılan harcama 98 milyar lira, yani ayrılan ödeneğin yarısı bile harcanmamış. Daha da vahimi: 2025 için ayrılacak kaynak 219 milyar lira. 2024’ten 2025’e öngörülen artış sadece yüzde 6.7. Bu süreçte geliri yüksek grupların tüketiminin kısılması gerektiğinin altını çizen Mutlu, kripto para ve borsa yatırımlarına, lüks harcamalara vergi getirilmesi gerektiğini savunurken, “Gücü zengine yetmeyen, dar gelirlileri yoksullaştırıcı politikalarda sınıra gelen Şimşek programının benzini bitti” dedi.

GELİR DAĞILIMI BOZULDU 

Asgari ücretin Ekim 2021’den beri sadece zam yapıldığında açlık sınırını yakalayabildiğini, bu durumun asgari ücretin enflasyon yarattığı tezini yalanladığını ifade eden 
Mutlu, “Mehmet Şimşek programının çalışması dar gelirli, emekli, asgari ücretlilerin alım gücünün düşmesi ve yoksullaşmalarına bağlı. Program çalıştıkça gelir dağılımı adaleti bozuldu” diye konuştu.

Enflasyon beklentisi yükseldi  

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD), “Ekonomik Görünüm” raporunda Türkiye ekonomisi için “Uygulanan makroekonomik istikrar politikalarının etkisiyle büyüme yavaşlayacak” denildi.

Raporda, Türkiye’de ekonomik büyümenin 2024 yılında yüzde 3.5’e, 2025 yılında ise yüzde 2.6’ya gerileyeceğini bildirdi. OECD, Türkiye için 2024 yılı ortalama TÜFE beklentisini yüzde 55.5’ten yüzde 58.3’e çıkardı. (AA) 

Tasarrufu vatandaş yapıyor 

Kamuda tasarrufun dezavantajlı ve dar gelirli grupları yoksullaştırıcı kalemlerden yapıldığını belirten İktisatçı İnan Mutlu, “Cumhurbaşkanlığı’nın kurumsal harcamalarındaki artış, Diyanet’in harcamalarındaki artış beklenen enflasyonun da hedeflenen enflasyonun da çok üzerinde gerçekleşiyor.

İlk 10 ayda Diyanet’in harcamaları yüzde 110; Cumhurbaşkanlığı’nın yüzde 85 arttı” dedi ve kamu harcamalarının yeniden yapılandırılması 
gerektiğini söyledi. 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ