İşte o heykelleri yapan usta eller
Sudan’daki açık hava pazarı Gabe’de, abanoz ağacından üretilen el işi eserler, Afrika kıtasının kültürel zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtıyor …
Sudan’daki açık hava pazarı Gabe’de, abanoz ağacından üretilen el işi eserler, Afrika kıtasının kültürel zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtıyor
Afrika kıtasının kültürel zenginliği, Sudan’ın başkenti Hartum’daki Gabe Pazarı’nda aslen Güney Sudanlı ustaların elinde, dayanıklılığıyla bilinen abanoz ağacından oyma ahşap eserlerde hayat buluyor.
.
Şariu’l Gabe, Abonoz Caddesi ya da halk dilindeki adıyla Anatik Çarşısı’nda, abanoz ağacından el işçiliğiyle yapılan ahşap oyma sanatının çeşitli örnekleri meraklılarının beğenisine sunuluyor.
.
SANATÇI TİTİZLİĞİ
Herhangi bir mesleki eğitim almamış onlarca Güney Sudanlı usta, bir heykeltıraş, sanatçı titizliği ve kalitesinde eserler ortaya çıkarıyor.
.
Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği turistik mekanların başında gelen pazarda ustalar tezgahlarında çeşit çeşit el emeği, göz nuru eserlerini sergilerken tezgahın hemen yanı başında ya da arkasında bir yandan da üretim devam ediyor.
.
KABİLELERE ÖZGÜ MASKELER
Pazarda, Afrika’ya özgü insan ve hayvan figürleri, heykeller, kabilelere özgü maskeler, baston, gemi, sandık, kase, kadeh, saklama kapları gibi ahşap eşyaların yanı sıra deri ve boncuktan yapılmış çanta, cüzdan, kolye ve bileklik gibi onlarca hediyelik eşya bulunuyor.
.
Ustalardan Francis Luoy Wcihyoak, kesme, soyma, yontma, zımparalama, boyama ve vernikleme gibi birçok işlemden geçen abanoz ağacının, ev ve iş yerlerini süsleyen adeta bir sanat eserine dönüştüğünü söyledi.
BİRKAÇ DOLARDAN BAŞLIYOR
Çarşıdakilerin çoğunun Güney Sudanlı olduğunu ve çalışmalarının Afrika ve Sudan kültürünü yansıttığını belirten Wcihyoak, turistik açık hava pazarı Gabe’deki ürünlerin, ahşabın kalitesi ve boyutuna göre birkaç dolardan 200 dolara kadar alıcı bulduğunu kaydetti. AA