İznik Müzesi’nde 8 bin yıllık ayak izi
UNESCO’ya aday dört medeniyete başkentlik yapmış İznik’te açılan arkeoloji müzesinde 8 bin yıllık ayak izi ilk defa sergilendi.
UNESCO Geçici Miras Listesi’nde bulunan ve bu yıl asıl listeye alınması heyecanla beklenen Bursa’nın dünyaca ünlü tarihi kenti İznik’te bir ilk yaşandı. Birkaç ay önce hizmete sunulan ve mimari örneği ile dünyada iki önemli müzeden biri olan İznik Arkeoloji Müzesi‘nde Yenişehir ilçesinde bulunan 8 bin yıllık ayak izi koruma altına alındı.
Arkeologlar tarihi bir alan olan Yenişehir’in barcın mevkiinde yaptığı incelemelerde yaklaşık milattan önce 6400’de birbirine bitişik dört evden oluşan bir yapıyı açığa çıkarmayı başardı.
Evde ise mercimek tohumu deposu, kemik kaşıklar, insan hayvan figürleri ve taş baltalar bulundu.
İznik eski müze müdürü Taylan Sevil, “8 bin yıllık ayak izinin bulunduğu Barçın höyük daha önce kazıları yapıldığı dünyaca ünlü Menteşe höyük kadar önemlidir. Bunlar neolitik dönemlerden itibaren Anadolu’da ziraatın başladığı ilk yerleşim yerlerinden biridir. Bu buluntuların yer aldığı İznik Müzesi dünyaca önemli bir müzedir. Tarih öncesi dönemlerinden Osmanlı dönemine kadar çok önemli eserler bu müzededir” dedi.