Kadın cinayetleri önlenebilir
20. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, bu hafta sonu kadın cinayetlerine odaklanacak. Festivalin “Kadın Cinayetleri …
20. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, bu hafta sonu kadın cinayetlerine odaklanacak. Festivalin “Kadın Cinayetleri Önlenebilir” bölümünde İtalya ve Türkiye’den iki belgesel film izleyiciyle buluşacak…
Filmmor, İtalya’da 3 günde 1, Meksika’da her gün 3, Türkiye’de ise günde en az 1 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü günümüzde kadın cinayetlerine dikkat çekecek. Festivalin “Kadın Cinayetleri Önlenebilir” bölümünde bu hafta sonu Türkiye ve İtalya’dan “Şiddetin Yüzü” ve “Cinskırım” adlı iki belgesel yer alacak.
KADIN GÖZÜNDEN ERKEK ŞİDDETİ
Yarın saat 18.00’de gazeteci, yazar, yönetmen Esra Açıkgöz’ün senaryosunu yazıp, Kenan Özer ile birlikte yönettiği “Şiddetin Yüzü” filmi var. Avrupa Komisyonu Lorenzo Natali Gazetecilik Ödüllü, nefret suçlarını konu alan “Nefret” belgeselinin yönetmenlerinden Esra Açıkgöz’ün 2020 yapımı “Şiddetin Yüzü” adlı belgesel filmi, kimyasal saldırılara maruz kalan üç kadının hikayesini konu alıyor. Erkeklerin kezzap ve asit gibi kimyasallarla saldırdığı üç kadın, yaşadıklarını, karşılaştıkları zorlukları ve taleplerini “Şiddetin Yüzü” belgeselinde dile getiriyor.
KATİLLERİ TEŞHİR EDEN DAVALAR
Saat 20.00’de ise İtalyan gazeteci, belgesel yönetmeni, yapımcı Nina Maria Paschalidou’nun 2022 yapımı “Cinskırım / Fimicidio” belgeseli izleyiciyle buluşacak. Televizyon kanalları için çektiği belgesel dizileri ile ödüller alan, bağımsız belgesel grubu Forest Troop’un kurucusu Paschalidou’nun, İtalya’daki kadın cinayetlerini konu alan “Cinskırım/Femicidio” belgeseli; katilleri, medya ve yasalardaki kadın düşmanı zihniyeti teşhir eden davalara odaklanıyor.
ULUSLARARASI FORUM
13 Kasım’da saat 20.00’de ise dünyada ve Türkiye’de kadın cinayetleriyle mücadele eden hareketler online forumda buluşacak. “Kadın Cinayetleri Önlenebilir” forumu, erkek cinayetiyle hayatını kaybeden kadınları çizimleriyle yaşatmaya çalışan Meksika’dan Hepimiz Burada Değiliz (No Estamos Todas), Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği 1 Temmuz 2021’den beri kadın cinayetlerinde hayatını kaybeden kadınlara adanan U’Sandık (Unutmamak için Dijital Sandık), kadın cinayetlerindeki cezasızlıkla mücadele ederken kapatma davalarıyla karşılaşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, töre, namus ya da kıskançlıktan öte kadın cinayetlerinin adını koyan mücadele deneyimiyle KAMER, “öldürülen kadınları saymak” durumunda kalan Feminist Nüfus Sayımı (Feminist Census), Arjantin’den başlayarak Latin Amerika’da isyan dalgasına dönüşen Bir Kadın Daha Eksilmeyeceğiz (Ni Una Menos) gibi farklı ülkelerde cinskırım (femicide) ile mücadele eden grupları, hareketleri ve deneyimleri bir araya getirecek. Filmler www.filmmoronline.org’a kayıt ve rezervasyon yaptırılarak Türkçe altyazı ve söyleşi, forum ise simultane çeviri ile ücretsiz izlenebilecek.