Kalp hastalığı olanlar: Bu takviyeden uzak durun!
Omega-3 yağ asitleri kalp sağlığını destekler, beyin gelişimine katkıda bulunur ve görme fonksiyonunu iyileştirir. Ayrıca kolesterol düzeyleri ve kan basıncı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Bu nedenle yağ asitlerini takviye etmek pek de sakıncalı görünmüyor. Eğer kalp hastalığınız varsa doktora danışmadan omega-3 yağ asitleri alınmamalıdır.
Omega-3 yağ asitleri sağlık açısından önemlidir ve bazı hastalıkları önler. Omega-3 yiyecekler yoluyla elde edilir en çok da balıklarda bulunur. Yiyecekler yoluyla yeterince Omega-3 alamıyorsanız kapsüllere geçebilirsiniz ancak dikkatli olun! Bu takviye herkes için uygun değil; özellikle de kalp hastalığı olanlar için.
BU HASTALIKLARINIZ VARSA OMEGA-3’TEN UZAK DURUN
Özellikle kalp rahatsızlığı olan kişiler, ek omega-3 yağ asitleri almayı doktorlarıyla önceden görüşmeli. Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü, bu ilacı almanın daha önce bu tür hastalıkları olan kişilerde atriyal fibrilasyon riskini artırdığı yönündeki bir çalışmaya dayanarak rapor verdi. Omega-3 felçlere neden olabilecek bir kardiyak aritmidir. Araştırma, bu tür sağlık sonuçları riskinin, günde 4 gram omega-3 takviyesi alanlarda en yüksek olduğunu gösterdi.
” Aşırı doz, kanama eğiliminin artmasına ve daha da kötüsü, kalp hastalığı olanlarda kardiyak aritmilere yol açabilir. İkinci uyarının çok ciddiye alınması gerekir ” dedi Dr. Riedl. Tüketici danışma merkezi ayrıca aşırı dozun kanın pıhtılaşma süresini uzatabileceğini ve bağışıklık sistemini bozabileceğini de bildirdi.
GÜNLÜK OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ MİKTARI
Reçetesiz satılan omega-3 takviyeleri genellikle farklı bir eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) bileşimine sahip olduğundan kesin bir dozaj önerisini tanımlamak zordur. “ Omega-3 yağ asitleri körü körüne düşük dozlarda verilmelidir. Her zaman önceden kandaki omega-3 indeksinin belirlenmesini öneririm. Vücudun arzını yansıtır. Eğer normalse, takviye almakta isteksiz olurum ” diye açıklıyor Dr. Dahiliye uzmanı, beslenme doktoru ve diyabet uzmanı ve Medicum Hamburg’un tıbbi direktörü Matthias Riedl.
Prensip olarak haftada iki kez uskumru, ringa balığı, sardalya veya somon gibi yağlı deniz balıklarını yiyerek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Omega-3 yağ asitleri ayrıca keten tohumu, ceviz, kolza tohumu ve soya fasulyesi yağında da bulunur. Ancak, örneğin vejetaryen beslendiğiniz veya balık sevmediğiniz için bu miktarı diyetinizden alamıyorsanız, omega-3 yağ asitleri takviyesi yapabilirsiniz.
Özellikle hamile ve emziren kadınların ek olarak omega-3 yağ asitleri tüketmeleri önerilir çünkü bu, çocuğun beyin gelişimini olumlu yönde etkiler. Büyümekte olan çocuklara ve gençlere de yeterli miktarda sağlanmalıdır. Burada aşağıdakiler geçerlidir: Besin takviyesi almayı bir doktorla görüşün.